Регион

Албанската армија тврди дека е подготвена за војна со Грција

Извештаите од Албанија тврдат дека албанските вооружени сили се подготвени да се судрат со грчката армија, тврдејќи дека Грција ја предизвикала Албанија по изјавите на поранешниот грчки министер за надворешни работи, Никос Котиас, дека грчката армија не ги признава актуелните грчко-албански граници.

“Албанските вооружени сили се подготвени да ја одбранат границата од грчката војска, откако Атина го  зголеми присуството на воени сили на границата со Албанија, и откако поранешниот грчки министер за надворешни работи, Никос Котиас, рече дека дел од грчката армија не ја признава границата со Албанија, албанската армија е подготвена да одговори со сила за било каков предизвик или конвенционален напад , “Наведува pamfleti.net.

Меѓу другото, во извештајот насловен: “Албанската армија одговара на провокациите на Грција: е целосно  подготвена за војна”, се вели во соопштението, “ние ќе одговориме на секоја закана што може да дојде од Грција или дури и од Србија”.

Според извештајот, албанските вооружени сили се подготвени да се вклучат во широк спектар на борбени и не-борбени операции, внатре и надвор од земјата, во познати и непознати области, како и во тешки временски услови и почви.

“Клучна улога во ова зголемување на квалитетот ќе биде мотивацијата, раководството и управувањето со квалитетот на кадарот”.

Во документот објавен во албанските медиуми се наведува дека албанската армија е опремена со модерен дизајн и е обучена според современи стандарди “, велат албанските власти.

 

Related posts