Свет

Грузиската опозиција се заканува да го отповика претседателот поради одбивањето да биде домаќин на американската воена база

Претходно Саломе Зурабишвили рече дека изградбата на американската воена база во Грузија може да се смета за провокација

Грузискиот претседател Саломе Зурабишвили

ТБИЛИСИ, 1 мај. Грузискиот претседател Саломе Зурабичвили, која рече дека изградбата на американската воена база во земјата е опасна, може да се соочи со отповикување, рече грузискиот пратеник од партијата на опозицијата, Обединетото национално движење, Тинатин Бокучава.

“Убеден сум од ден на ден дека оваа жена  сигурно ќе заврши со импичмент. Сепак, сега е важно дека пред отповикувањето таа предизвикува непоправлива штета за земјата со такви изјави за американската војска база “, изјави Бокучава за новинарите.

Генералниот секретар на владејачката партија, Грузискиот сон – Демократска Грузија и градоначалникот на Тбилиси, Каха Каладзе, смета дека грузиско-американските односи се пријателски и во оваа фаза не се разгледува изградба на воена база.

“Америка отсекогаш била, е и ќе биде наш стратешки партнер и пријател, таа секогаш стои зад нашата земја од нејзината независност, сите одлуки ќе бидат донесени по разговорите. Во оваа фаза на преговори ништо не е кажано за ова прашање “, изјави Каладзе на првиот канал на Грузискиот јавен радиодифузен сервис.

Претходно, Зурабичвили изјави за  ВОА на грузиски јазик во интервјуто во Тбилиси објавено во средата дека изградбата на американската воена база во Грузија е опасна и може да се смета за провокација. Според Зурабичвили, поранешен француски дипломат кој стана претседател на Грузија во декември 2018 година, Грузија треба да ги продлабочи врските со Вашингтон, но не треба да преземе какви било чекори што би предизвикало други земји.

Грузија и САД ја потпишаа Повелбата за стратешко партнерство во 2009 година. Од 1994 година, Тбилиси ја зајакна соработката со НАТО и многу пати ја искажа својата желба за влез во Алијансата. Во август 2015 година, Центарот за обука и евалуација на Грузија-НАТО (ЈТЕК) беше отворен во воената база во Крцаниси во близина на Тбилиси.

Во 2016 година, во Тбилиси се отвори школа за градење на институција за одбрана, а во мај 2018 година во Вазиани, во близина на главниот град на Грузија, беше отворен боречки центар за обука, со помош на САД. Овој центар, сличен на германската база Хоенфелс, е наменет за обука на грузиската војска. Овој април, грузискиот министер за одбрана, Леван Изорија, даде предлог да им обезбеди на САД и НАТО земјите воена инфраструктура во Грузија за одржување вежби.

 

Related posts