Свет

ЕУ го отфрли ултиматумот на Иран поради нуклеарниот договор

Во средата, иранскиот претседател Хасан Рохани рече дека Техеран ќе ја прекине усогласеноста со своите обврски во рамките на две клаузули за заеднички комплексен план за 60 дена

Европската тројка на медијатори на ОН (Велика Британија, Германија и Франција) го отфрли ултиматумот на Иран во рамките на Заедничкиот сеопфатен акционен план (ЈЦПоА), според заедничката изјава објавена во четвртокот.

Европејците, исто така, ги осудија новите американски санкции против Иран. Велика Британија, Германија и Франција ветија дека ќе продолжат да работат на создавање на инструмент за поддршка на трговските размени (INSTEX) со Иран да ги заобиколат трговските санкции во САД.

 

“Ние ги отфрламе сите ултиматуми и ние ќе ја процениме согласноста на Иран врз основа на перформансите на Иран во врска со обврските поврзани со нуклеарното оружје според JCPoA и НПТ (Договор за непролиферација на нуклеарно оружје)”, се вели во соопштението.

“Во таа смисла, се потсетуваме на клучната улога на Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) за следење и верификација на спроведувањето од страна на Иран на нејзините обврски поврзани со нуклеарното оружје”.

“Со голема загриженост ја забележуваме изјавата на Иран во врска со нејзините заложби во рамките на Заедничкиот сеопфатен план за акција на JCPoA. Остануваме целосно посветени на зачувување и целосна имплементација на JCPoA, клучно достигнување на глобалната архитектура на неширење на нуклеарно оружје , кој е во безбедносен интерес за сите. Силно го молиме Иран да продолжи да ги спроведува своите обврски во рамките на JCPoA во целост, како што тоа го направи до сега и да се воздржи од какви било ескалациски чекори “, се вели во документот.

“Ние се базираме на нашите сопствени цврсти заложби според договорот, вклучувајќи ги и укинувањето на санкциите  за доброто на иранскиот народ. Во овој поглед, ние жалиме за повторното поставување на санкции од страна на САД по нивното повлекување од ЈКПоА”, според документот.

На 8 мај 2018 година, американскиот претседател Доналд Трамп објави дека Вашингтон еднострано ќе го напушти обележјето договорено во 2015 година со цел да се спречи нуклеарната програма на Техеран. Анти-иранските санкции, вклучувајќи ја и забраната за набавка на нафта, беа обновени во ноември.

Во средата, иранскиот претседател Хасан Рохани рече дека Техеран ќе го прекине исполнувањето на своите обврски во рамките на две клаузули за JCPOA (Заеднички сеопфатен план за акција) за 60 дена. Иран ќе продолжи со работата за збогатување ураниум и за надградба на реакторот Арак, ако страните во договорот не успеат да ги исполнат своите обврски.

Заедничкиот сеопфатен акционен план (JCPOA), познат како договор за иранската нуклеарна програма, беше потпишан помеѓу Иран и шест меѓународни медијатори (Велика Британија, Германија, Кина, Русија, САД и Франција) на 14 јули 2015 .

 

Related posts