Свет

Имам во Прага им Порача на Муслиманите Мигранти во Чешка Да се Вooружат!

Исламски проповедник во Чешката Република се соочи со сериозни критики откако им порача на муслиманите дека треба да се опремат со оружје по нападот во Крајстчурч во Нов Зеланд.

Имамот, претседател на Прашката муслиманска заедница, го објави повикот за муслиманите да се вооружат на Фејсбук неколку дена по фаталното убиство во кое загинаа 50 лица загинаа во две џамии во Крстчерч, пренесува”Ле Фигаро” .

Во светло на неодамнешните трагични настани, ги информирам сите наши членови, особено мажите, сите кои сакаат … да се вооружат за да го заштитат своето здравје и имот. Контактирајте со мене и јас ќе ви помогнам. Салам Алајкум “, изјави имамот.

Тоа е прашање на превенција. Реков тоа за да ги спречам будалите да одат во џамија и да прават лоши работи“, изјави тој подоцна.

Чешкиот претседател Милош Земан претходно порача дека е невозможно да се интегрираат муслиманите во Европската цивилизација.View image on Twitter

View image on Twitter

Breitbart London@BreitbartLondon

Czech President: ‘It’s Impossible to Integrate Muslims into Western Europe’ http://www.breitbart.com/london/2016/01/17/czech-president-its-impossible-to-integrate-muslims-into-western-europe/ … 2626:54 PM – Jan 17, 2016381 people are talking about thisTwitter Ads info and privacy

Критиките против повикот дошле и од самите членови на заедницата на чешките муслимани, при што представници на муслиманската заедница изјавија дека “секоја изјава или постапка од претседателот на заедницата е негова приватна активност и не го претставува мислењето на муслиманите што живеат во Прага или Чешка” објавија тие на Фејсбук.

Муниб Хасан Алрави, шеф на Чешката муслимански центар, исто така, коментираше за изјавата, велејќи дека не го поддржува и го нарече “погрешен чекор”.

Related posts