Свет

Конститутивното собрание на Венецуела одобри понатамошна истрага против Гуаидо

Венецуелскиот Врховен суд во понеделникот побара од Уставотворното собрание да го одземе парламентарниот имунитет на Гуаидо поради неговото кршење на забраната за напуштање на земјата

КАРАКАС, 3 април . Уставотворното собрание на Венецуела во вторникот даде зелено светло за понатамошна кривична истрага против лидерот на опозицијата Хуан Гваидо, по добивањето на барање од Врховниот суд за да му се одземе пратеничкиот имунитет.

“Под нормални околности, ова барање би било испратено до Националното собрание, но во моментов тоа не постои како функционално државно тело”, рече тој.

Од декември 2015 година еднодомниот парламент на Венецуела Националното собрание, е под контрола на опозицијата, Во август 2016 година  Врховниот суд на Венецуела пресуди да ги прогласи сите идни одлуки за ништовни и неважечки. Основачкото собрание лојално на претседателот Никола Мадуро беше свикано на неговата иницијатива без референдум.

Венецуелскиот Врховен суд во понеделникот побара од конститутивното собрание да му го одземе на Гваидо парламентарниот имунитет поради неговото кршење на забраната за напуштање на земјата. Забраната била изречена во јануари поради прелиминарна истрага против него.

Меѓутоа, на 22 февруари Гваидо отпатува за колумбискиот пограничен град Кукута во кој се наоѓа дистрибутивен центар за хуманитарна помош. Се вратил во Венецуела по посетата на Бразил, Парагвај, Аргентина и Еквадор.

Венецуелска политичка криза

На 23 јануари Хуан Гуаидо, лидерот на опозицијата во Венецуела и спикер на парламентот чие назначување на таа позиција беше откажано од Врховниот суд во земјата, се прогласи за привремен претседател на митингот во главниот град на Каракас

Го признаа неколку земји, вклучувајќи ги и САД, членовите на групата Лима (со исклучок на Мексико), Австралија, Албанија, Грузија и Израел, како и Организацијата на американски држави. Венецуелскиот претседател Николас Мадуро за возврат го окарактеризира овој потег како обид за државен удар од Вашингтон и рече дека ги прекинува дипломатските врски со САД. На 4-ти февруари, повеќето од земјите-членки на Европската унија го признаа Гваидо како привремен претседател на Венецуела

Спротивно на тоа, Русија, Белорусија, Боливија, Иран, Куба, Никарагва, Ел Салвадор, Сирија и Турција изразија поддршка за Мадуро, додека Кина повика на мирно решавање на сите разлики и предупреди за вмешување од странство. Генералниот секретар на ОН пак повика на дијалог за решавање на кризата.

 

Related posts