Регион

Не, Стефанос Панајотис не ги блокираше грчките аеродроми за време на бомбардирањето на Југославија. Не затоа што не сакаше, туку затоа што тој не постоеше

 

На социјалните медиуми се појави вест дека починал Гркот, кој за време на бомбардирањето на НАТО на Сојузна Република Југославија, се спротивстави на агресијата против „братската земја“.

„Стефанос Панајотис, човек кој во 1999 година за време на бомбардирањето на Србија и Црна Гора ги блокираше аеродромите и ги спречи полетувањето на авионите на НАТО за да не ја бомбардираат нашата земја, почина. СЛАВА МУ “, напиша Твитерџија, а објавата имаше одличен прием и многу емотивни реакции.

Најчесто користени зборови во врска со оваа објава беа – зборови на благодарност, „вечна слава“ и „човек“.

 

Единствениот проблем е што вакво нешто не се случило.

Проблемот е во тоа што Стефанос Панајотис не умре, затоа што никогаш не постоел. Ниту, грчкиот Гугл не содржи барем форензички доказ дека некојси Стефанос Панајотис некогаш организирал протести, ги блокирал аеродромите и ги спречувал авионите на НАТО да полетаат од Грција.

Единствено штопостои е човек, кој е на сликите кои почнаа да кружат на социјалните мрежи. На сликата е албанскиот пратеник Вангел Дуле кој во два наврати беше член на Собранието на Советот на Европа.

Така, еден „жив“ е погребан, под името на човек кој не постои.

На овој начин, вистинскот0 херојство беше фрлено во позадина. Неколку мурали  во Србија се посветени на грчкиот капетан, Маринос Рикудис, кој одби да ја бомбардира СРЈ за време на бомбардирањето.

„Како православен не можам да учествувам во нападот врз братскиот народ“, рече Рикудис во тоа време.

 

Извор : Неделник РС

Related posts