Свет

Про Турските бунтовници испраќаат масовен конвој со засилување за да ја спречат офанзивата на Идлиб на сириската армија

Про Турските бунтовници се мобилизираат во близина на планината Барсаја ( фото )

БЕЈРУТ, ЛИБАНОН (14:45) – Народноослободителниот фронт (НЛФ), поддржан од Турција, испрати голем конвој за засилување на оската Идлиб-Хама, додека тие се подготвуваат да ги бранат своите територии од сириската арапска армија (ДСА).

Според извештајот од овој фронт, Народноослободителниот фронт прфрил војници од неколку области во северозападна Сирија, вклучувајќи ги и провинциите Алепо и Идлиб.

Се вели дека бунтовниците поддржани од турска страна најмногу ги распоредиле засилувањата на северните и северозападните оски на Хама; ова е местото каде што сириската арапска армија почна да ги концентрира  своите војници.

Воениот извор во градот Мхардех во вторникот изјави за медиумите дека сириската арапска армија веќе испратила неколку единици на оската Хама-Идлиб; овие групи ги вклучуваат Тигарските сили, 4-тата оружена дивизија и Републиканската гарда.

Неколку паравоени групи лојални на сириската влада, исто така, ќе учествуваат во офанзивата, бидејќи сакаат да го протераат Хајат Тахрир Ал-Шам и Народноослободителниот фронт од демилитаризираната зона.

Демилитаризираната зона за првпат беше формирана во средината на септември и требаше целосно да се спроведе до октомври; сепак, бунтовничките сили одбија да се повлечат од оваа област.

 

Related posts