Свет

Расправата за екстрадиција на Асанж ќе се одржи во февруари 2020 година.

 

ЛОНДОН, 14 јуни. Пет-дневното сослушување на барањето на САД за екстрадиција на основачот на Викиликс, Џулијан Асанж, ќе се одржи по 24 февруари 2020 година, судијата рече дека за време на процедуралното сослушување во судскиот оддел на Вестминстерската  Магистратура во Лондон, каде што се разгледува барањето за екстрадиција .

Адвокатите на Асанж се согласија со датумите што ги предложило британското обвинителство, тврдејќи дека САД бараат негова екстрадиција врз обвиненијата во врска со “еден од најголемите истекувања на доверливи информации во историјата на САД”. Самиот основач на Викиликс се појави во судот преку видео линк и ги негираше обвинувањата за заговор за кражба и откривање на доверливи информации, складирани на компјутерите кои припаѓаат на американската влада.

Исто така, беше најавено дека пред главното рочиште што трае пет дена судот ќе одржи две процедурални расправи во октомври и декември.

Третото сослушување на судот што траеше десет минути, повторно беше организирано во комората на малиот суд, каде што може да присуствуваат само 16 новинари. Приврзаниците на Асанж се собраа околу затворените врати и викаа во знак на протест против одлуката дека на мнозинството од нив не им беше дозволено присуство . Неколку десетици луѓе, исто така, пееја за поддршка на основачот на Викиликс, протестирајќи пред судот.

 

Асанж го основа порталот Викиликс во 2006 година за да објавува доверливи информации за активностите на голем број влади, вклучувајќи ја и владата на САД. По обвиненијата за вознемирување и силување против него во Шведска во 2012 година од страна на две жени, Асанж побара засолниште во лондонската амбасада во Еквадор за да избегне екстрадиција во САД, каде што непрекинато  мина речиси седум години. Во април, властите на Еквадор го повлекоа својот азил, лондонската  полиција веднаш го уапси поради тоа што не се појави на суд врз база на налогот од 2012 година, како и во согласност со барањето за екстрадиција испратено од Вашингтон до британските власти во 2018 година.

На 1 мај, Асанж беше осуден на 50 недели затвор поради кршење на условите за кауција.

На 23 мај, американското Министерство за правда открија 17 обвиненија против основачот на Викиликс, кои станаа основа за издавање на барањето за екстрадиција во Лондон. Обвиненијата “се однесуваат на објавување на воени злосторства и злоупотреби на човековите права од страна на владата на САД”, објави веб-страницата на Викиликс. Асанж може да се соочи со 175 години зад решетки.

 

 

Related posts