Свет

САД ги влошуваат условите во камповите за бегалци, со цел враќање на терористите во Сирија

Ситуацијата во сириските бегалски кампови се оценува како “критична”

 

САД вештачки создаваат нехумани услови за бегалците во камповите Рукбан и Ал-Хол под нивна контрола, со што се создаваат ризици од можно  враќање на терористичките групи во Сирија, денес изјави генерал-полковникот на рускиот центар за управување со националната одбрана, Михаил Мизинцев.

“Сите фундаментални норми на меѓународното право се прекршени во областите што ги контролираат САД, ситуацијата во камповите за бегалци во Рукбан и Ал-Хол е оценета како критична.” Со вештачки создавање нехумани услови во бегалските кампови на бесправно окупираните територии во Сирија, САД создаваат основа за враќање на терористичките организации со цел да се одржи нестабилноста во земјата и во регионот “, рече Мизинцев на заедничкиот состанок на шефовите на руското и сириското меѓуагенциско координативно седиште.

Генералот истакна дека контролата од страна на САД и нејзините сојузници во врска со сириските територии, како и логорите Рукбан и Ал-Хол, ги одложува напорите за ставање крај на сирискиот конфликт, ја влошува криминалната ситуација и го попречува процесот на враќање на бегалците.

Related posts