Свет

С-400 системи за одбрана на ЕУ и НАТО заедно со Турција – портпаролот на партијата на Ердоган

Омер Челик ја спомна политиката на западните партнери за двојни стандарди

ИСТАНБУЛ, 6 април . Откако ги купи руските ракетни одбранбени системи С-400, Турција ќе обезбеди сигурност не само на сопствените граници, туку и на границите на земјите членки на Европската унија и НАТО, изјави во саботата портпаролот на партијата за правда и развој на претседателот Реџеп Тајип Ердоган, Омер Челик.

“Знаете совршено добро зошто првично сакавме да ги купиме ракетните системи на САД Патриот, но САД понудија неповолни услови за заем. Во овој поглед, постигнавме договор со Русија за С-400”, изјави Челик за новинарите.

“Се разбира, нам ни е прво и најважно да обезбедиме заштита на нашите граници од напади од Сирија. Сепак, ние истовремено ќе ги браниме границите на Европската унија и НАТО”, истакна тој. “С-400 системите ќе бидат испорачани во јули,и ние нема да се откажеме од нив”.

Челик истакна дека Анкара беше принудена да ги зајакне своите способности во воздушната одбрана, откако “некои партнери од НАТО ги извлекоа своите единици со Патриот системот за воздушна одбрана од Турција пред неколку години”.

“Кога беа пуштени проектили во регионот на Килис од Сирија, никој не ни понуди ништо за да ги спречиме таквите напади”, рече портпаролот.

Челик ја споменува политиката на западните партнери за двојни стандарди.

“Турција и Грција се членки на НАТО, Грција има С-300 а ние наскоро ќе имаме С-400. Зошто тоа треба да биде проблем за нас? Турција е суверена држава и погрешно е да ни се забрани да користиме С- 400  рече Челик.

Во ноември 2016 година беше објавено дека Турција разговарала со Русија за купување на ракетни системи С-400 за противвоздушна одбрана. Потпишувањето на договорот беше потврдено од страна на руската страна на 12 септември 2017 година и турскиот претседател Таип Ердоган во тоа време објави дека Турција веќе направила авансно плаќање според договорот. САД преземаат активни напори да ја спречат Турција да купи руски системи за воздушна одбрана С-400.

 

Related posts