Регион

Унгарија нема да ги ублажи законите за да остане Универзитетот Сорос

Унгарија нема да ги ублажи правилата за меѓународните универзитети и покрај притисокот на Европската унија и ќе и понуди на Германија да посредува во спорот околу универзитетот финансиран од американскиот милијардер од унгарско потекло, Џорџ Сорос, изјави портпаролот на владата во Будимпешта во средата.

“Нема промени во нашите фундаментални погледи”, рече Золтан Ковач. “Ние нема да ги промениме законите и прописите со кои се регулира високото образование во Унгарија, ние ќе дејствуваме врз таа основа”.

Централниот европски универзитет Сорошево (ЦЕУ) ќе се пресели од септември па наваму во Австрија, бидејќи нејзините нови унгарски правила забрануваат издавање на американски дипломи.

Related posts