Category : Психологија

НастаниПсихологија

ПСИХОТЕРАПЕВТ ДАНЧЕ ПАУНОВСКА: ПСИХОЛОШКА РАБОТИЛНИЦА, ЛАГИ И ЕМОЦИИ (ВИДЕО)

Админ
Деновиве во просторот на старо матично, беше одржана работилница под наслов Лаги и Емоции. Работилницата беше во организација и водство на психотерапевтот Данче Пауновска, членка...
НастаниПсихологија

ПСИХОТЕРАПЕВТКАТА ДАНЧЕ ПАУНОВСКА ЌЕ ОДРЖИ РАБОТИЛНИЦА СО НАСЛОВ: ,,ЛАГИ И ЕМОЦИИИ”

Админ
ПСИХОТЕРАПЕВТКАТА ДАНЧЕ ПАУНОВСКА ЌЕ ОДРЖИ РАБОТИЛНИЦА СО НАСЛОВ: ,,ЛАГИ И ЕМОЦИИИ” ШТО ТРЕБА ДА ОЧЕКУВАШ Лаги и Емоции! Ако лагите бараат само прикривање, а не...
ЗдравјеПсихологија

Дисковите и пршлените најмногу страдаат поради ПСИХАТА: Познат доктор даде објаснување и начин на излекување!

Админ
Докторот и психотерапевт Рудигер Далке тврди дека болестите на ‘рбетот најмногу ги одредува состојбата на психата, па затоа стресот, грижата за „оптоварување“ и бројни други...
Психологија

Психотерапевт – Данче Пауновска: Eмоционално изразување

Админ
  Чувствата и емоциите се различни. Чувствата се безусловни, непрограмирани, генерализирани состојби на организмот, додека емоциите се претходно составени програми за однесување кои имаат патишта...
Психологија

ПСИХОТЕРАПЕВТ ДАНЧЕ ПАУНОВСКА: НАРЦИСТИЧКА ДЕПРЕСИЈА – ПЕСИМИЗАМ

Админ
Разлика помеѓу депресија и песимизам Во рамките на депресивното расположение преовладува состојба на безвредност, депресивниот се девалвира себеси и својата околина, смета дека сè е...
Психологија

Психотерапевт Данче Пауновска: Нарцисоиден избор на партнер и критериуми според кои можеме да го препознаеме нарцисоидното растројство на личноста

Админ
Сите правиме избор на партнер според некои модели. Повеќето од нив барем потајно сонуваат да остварат некои дамнишни идеали и нема ништо лошо во тоа....
Психологија

Психотерапевт Данче Пауновска: Развој на идентитетот и нарцисоидно растројство на личноста

Админ
Примарниот нарцизам е здрава и нормална појава во развојот на новороденото дете. Познато е дека новороденчето е целосно беспомошно и зависно од својата мајка при...
Психологија

Психотерапевт Данче Пауновска: Фази на контактниот циклус

Админ
Циклусот на контакт или циклусот на формација и деструкција често се прикажува со помош накруг за да се нагласи систематската кружност, меѓусебната поврзаност и целина....
Психологија

Психотерапевт Данче Пауновска: Дијалошкиот однос подразбира разбирање меѓу двајца дури и без зборови

Админ
Дијалошки однос.Општото значење на зборот дијалог е заеднички разговор. Дијалошкиот однос во теоријата на гешталт терапија се заснова на вистинското разбирање на две лица. Во...
Психологија

Психотерапевт Данче Пауновска: Поим за фигура и позадина во Гешталт терапијата

Админ
    Фигурата е доминантна потреба, она што го привлекува нашето внимание како центар (секогаш во одреден момент) и ја насочува цела наша активност ставајќи...