Свет

Авганистански барател на азил ги прашал купувачите дали се англичани, пред да ги нападне со 10-инчен НОЖ

 

 

Еден човек во супермаркет во јужен Лондон бил мотивиран од желбата да “убие јавно случајни купувачи” ако биле англичани,изјави судот во Олд Бејли по сослушувањето.

32-годишниот Самиулахак Акбари, наводно, ги следел потенцијалните жртви на Теско Екстра во Торнтон Хит на 8 јануари додека држел 10-инчно сечило.

Снимките покажуваат дека авганистанскиот барател на азил го допира купувачот Николас Спејс по рамо пред да го праша за неговата националност. Кога Спејт одговорил дека е од Велика Британија, Акбари потегнал по жртвата со голем нож, изјави судот .

Обвинетиот имал намера да  загрози, повреди и убие луѓе врз основа на нивната националност

Во рок од 10 минути по бегство од местото на настанот, Акбари нападнал со нож  двајца други мажи, еден во блискиот ресторанот Кебабиш, а другиот пред влезот  на еден Паб  во Кројдон. Во двата случаи, Акбари побарал од жртвите да се изјаснат за својата националност, пред да го започне својот напад. Ниеден од нападнатите мажи не биле повредени.

Кога Акбари се вратил дома по инцидентот, неговиот братучед ја повикал полицијата, велејќи : “тој сака да  убива англичани. Можам да видам во неговите очи, дека тој е сериозен. Тој ќе го стори тоа. Тој истрча надвор со намера да убие некого. Ве молам дојдете брзо. “

Судењето продолжува.

Related posts

Leave a Comment