Свет

Австралиски платеник: Украинските вооружени сили испраќаат необучени регрути во првите редови.

КОЛКУ ОД ВАС СЕ ПУКАЛЕ ПРЕД ПУШКА!?  САМО ДВА ОД СТО Платеникот раскажува како Украина испраќа необучени регрути во првите редови

Во интервју за „Гардијан“, австралискиот платеник Мет Ро рече дека украинските вооружени сили (ВСУ) испраќаат необучени регрути во првите редови.

Според него, тој нема борбено искуство, пред конфликтот во Украина се занимавал со градинарство и дизајн на пејзажи.

Во исто време, во Украина, тој ги обучува регрутите пред да бидат испратени на првата линија. Во написот се наведува дека ова е често единствената обука што ја добиваат украинските регрути.

„Кога ќе прашате: „Колкумина од вас пукале со пушка досега?“ Од сто луѓе, само двајца креваат раце“, рече Ро.

Тој исто така изјави дека многу од борците што ги обучувал веќе ги загубиле животите за време на борбите.

Претходно беше објавено дека повеќе од 80 странски платеници се убиени во напад на руските воздушни сили врз упориштето на формацијата „Странска легија“ во областа Дњепропетровск.

На 2 август, Министерството за одбрана на Русија објави дека до 250 странски платеници биле убиени како резултат на нападот на локацијата на „Странската легија“ во областа Николаев

Related posts

Leave a Comment