Свет

Австралијците кои престојувале во Индија не можат да се вратат во својата земја : Кој ќе ја прекрши забраната, оди во затвор!

НЕМА ВРАETА HЕ ДОМ Австралијците кои престојувале во Индија не можат да одат дома: Кој ќе ја прекрши забраната, оди во затвор!

Австралиските граѓани кои останале во Индија 14 дена пред да се вратат во Австралија ќе мора да го одложат враќањето во нивната земја, бидејќи властите им забрануваат да се враќаат, а сите што ќе ја игнорираат забраната ќе мораат да одат во затвор и да платат парична казна, беше објавено од владата на таа земја.

Според законот објавен вчера, привремено изменет, ова е прв пат враќањето во Австралија да се казнува како кривично дело, објави АП.

Во моментот, околу 9000 луѓе од Австралија живеат во Индија, од кои 650 се сметаат за ранливо население.

Министерот за здравство се осврна на овластувањата од Законот за биосигурност кога воведе нови мерки, истиот закон што беше основа за затворање на границите, пишува Гардијан.

Во саботата, австралискиот министер за финансии Још Фриденберг ги отфрли критиките дека е „неодговорно“ да се оставаат австралиски државјани во Индија, во време кога земјата се соочува со глобален рекорден број на нови инфекции, голем број смртни случаи и недостаток на медицинска опрема , вклучувајќи кислород.

„Презедовме драстични мерки за да ја осигураме безбедноста на граѓаните, а она што го гледаме во Индија е многу сериозна ситуација, а медицинскиот совет даден на владата е да се воведат овие мерки за штедење“, рече Фриденберг.

„Го следевме советот на лекарот“, рече тој.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!