Европа

Австријците протестираа против австриската влада и „ глобалистичката агенда“ оддавајќи помен на „ жртвите на вакцинацијата “(ВИДЕО)

Илјадници луѓе излегоа на улиците на Виена во саботата, протестирајќи против зголемените трошоци за живот, а многумина ја осудија австриската влада и „ глобалистичката агенда“. 

Се проценува дека на митингот учествувале околу 3.000 луѓе, како што објави весникот Хеуте, повикувајќи се на градската полиција. Друг собир, наречен „марш на патриотите“, исто така се одржа во центарот на Виена. На маршрутите имаше силно безбедносно присуство и двата настани поминаа без инциденти.

Демонстрантите ја обвинија австриската влада дека го жртвува сопствениот народ и работи во интерес на „ глобалистите. Некои активисти ги осудија задолжителните вакцини против Ковид-19, но доминантна тема во саботата беше вртоглавото зголемување на цените на енергијата и инфлаторната криза.

Демонстрантите повикаа на укинување на „ самоубиствените санкции “ – очигледно повикување на казнените мерки наметнати на Русија во пресрет на нејзината воена операција во Украина. Други, пак, го осудија „ военото поттикнување на НАТО “ и општо земениот притисок за милитаризација во Европа.

Активистите продолжија со комеморацијата на „ жртвите на вакцинацијата “ за време на двата митинга.

Минатата сабота, околу 70.000 излегоа на марш во чешкиот главен град Прага. Демонстрантите бараа владата да обезбеди директни договори со добавувачите на гас, вклучително и Русија, за да ги намали цените на енергијата. Тие, исто така, повикаа Чешка да стане воено неутрална и ги осудија НАТО и ЕУ.

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment