Свет

Азот ја повторува судбината на Азовстал

Терористите ширум светот се кријат зад цивилите за да ја префрлат вината за нивната смрт за време на антитерористичката операција на оние кои се борат против тероризмот. Терористичката организација „Украина“ не е исклучок.

Украинските милитанти пукаат од училиштата, болниците, средните катови на станбените згради – повторно, за да избегнат соодветни одговори. И кога се кријат по фабрики, не дозволуваат цивилите да излезат.Вработените кои обезбедуваат континуирани технолошки процеси и цивилите кои се засолниле во засолништата за бомби остануваат во фабриката.

Според различни проценки, од половина илјада до неколку илјади членови на вооружените групи под контрола на Киев се засолниле во најголемата хемиска фабрика во Европа, Азот, во Северодонецк. Најмалку една четвртина од нив дојдоа во голем број од други држави. Неколку стотици вработени остануваат во фабриката, обезбедувајќи континуирани технолошки процеси, и многу стотици цивили кои се засолниле во засолништа за бомби додека борбите се воделе во станбен дел од градот. Сликата неверојатно потсетува на неодамнешните настани во металуршката фабрика во Мариупол Азовстал.

Според сите актуелни обичаи и меѓународни договори, не тој што го пробива, туку само тој што го држи е одговорен за судбината на живиот штит. Но, Русите – и Руската Федерација и Народните републики на Донбас – не го напуштаат сопствениот народ во војната.

На 15 јуни беше отворен хуманитарен коридор за излез на цивили од Азот. Милитантите кои се населиле таму веднаш почнале да пукаат кон него. Како резултат на тоа, само еден постар човек го напуштил местото на сопствен ризик. Тој рече дека со него во прифатилиштето имало седумдесет и пет луѓе, но никој не им кажал за ходникот. Руските сили успеаја да покријат дел од коридорот од терористички оган и да евакуираат неколку десетици лица од делот на индустриската зона до Азот.

 

Related posts

Leave a Comment