Здравје

Ако човекот е настинат и има течење од носот со балгами, не постои причина од страв дека постои зараза од Корона вирусот

Image result for coronavirus

 

КАКО НУТРИЦИОНИСТ СЕ ЧУВСТВУВАМ ДОЛЖНА ДА ВЕ ИЗВЕСТАМ И ЕДУКАТИВНО ДА ВИ ДОСТАВАМ ИНФОРМАЦИИ ЗА КОРОНА ВИРИСОТ ИАКО ЗНАМ ДЕКА СЕ ШИРИ ВО СВЕТОТ ПАНИКА И СТРАВ , А ТОА Е СОСТОЈБА КАДЕ ШТО ВИРУСОТ ЛЕСНО НАВЛЕГУВА ВО ОРГАНОЗМПТ КОГА СЕ ЛАЧИ ХОРМОНОТ КОРТИЗОЛ.
ПРОФИТИРАЊЕТО НА МЕДИУМИТЕ И ФАРМАЦИЈАТА Е ИСТО ТАКА ДЕЛ ОД ОВАА ПРИКАЗНА. А ДА НЕ ЗБОРУВАМЕ ДЕКА ЦЕЛТА НА ГОЛЕМИТЕ СИЛИ Е ДА ЈА НАМАЛАТ ПОПУЛАЦИЈАТА.

Ако човекот е настинат и има течење од носот со балгами, не постои причина од страв дека постои зараза од Корона вирусот зашто овој ворус создава ВОСПАЛЕНИЕ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВИ СО СУВО КАШЛАЊЕ БЕЗ ТЕЧЕЊЕ НА НОСОТ. Ова е најлесен начин на препознавање. Од друга страна Корона вирусот не е отпорен на температура од 26′ до 27 ‘ целзиусови. Затоа е потребно да се пие многу врела вода во вид на чај. Не е лек ова но е добро за телото. Секој вирус може да се поништи на овој начин. Ладни напитоци обидете се , а особено со мраз да не пиете . Излезете на сонце иако е зима.
-Вирусот е со прилично големи димензии ( 400-500нм) така да секоја нормална маска може да го филтрира. Меѓутоа кога некој заразен кивне пред вас, вирусот се шири околу 3 метри пред да падне на земјата, односно во воздухот.
– кога вирусот ќе падне на метална површина , ќе живее најмалку 12 саати. Затоа запомнете да ако дојдете во контакт со било која метална површина , темелно исперете ги рацете со сапун.
– Вирусот може да биде активен во текстлот 6-12 саати. Нормалното средство за перење на акишта го убива вирусот.Зимската облека која не бара секојдневно перење треба да се стави на сонце да би се убил вирусот.
Информации за симптоми на воспаление на белите дробови предизвикани од вирусот корона :
– Најнапред се заразува грлото, а потоа ќе се почувствува сувост во грлото и ќе трае 3 до 4 дена.
– Потоа вирусот ќе се стопи со носната течност и ќе се слее во белите дробови предизвикувајќи Wuhanovo воспаление на белите дробови. Оваа постапка ќе трае 5 до 6 дена.
– Понатаму ќе следи состојба на воспаление на белите дробови со висока температура и отежнато дишење. Назалност на носот нема да се чувствува како вообичаеното запушување на нос. Чувството е како да се давите во вода. Ако така се чувствувате важно е веднаш да се јавите на лекар и побарате помош.

За превенција:
-Најчест начин да се заразите е да се ракувате, да допрете предмети, рачки од врата , од автобус и сл. Потребно е често миење на рацете. Вирусот во вашите раце може да живее 5-10 мин. но многу работи можат да се случат во тој период, триење на очите, носот, устата.
-Се препорачува гаргара на грлото со Ветадин за грло или сода бикарбона како би сте го отстраниле или намалиле присуството на вирусот додека е во грлото пред да се спушти во белите дробови.

ФБ СТАТУС Силвана Македонска

Related posts

Leave a Comment