Свет

Александар Грушко: САД предизвикуваат тензии со Русија користејќи ја Украина

Секое проширување на НАТО ја влошуваше општата безбедносна ситуација, изјави рускиот заменик министер за надворешни работи Александар Грушко во денешното интервју за ТВ Русија-24.

НАТО сфати дека не може да постои без непријател. Со поместувањето на границите кон нас, само го бара непријателот и тврди дека мора да се брани од големата закана од исток, затоа им треба оружје и зголемен воен буџет“. Но, во исто време само ја влошуваат нивната безбедност“, рече Грушко.

Тој посочи дека ЕУ нема да може да постигне самодоволност на светската сцена доколку не разбере дека од Вашингтон ескалираат тензиите со Русија.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!