Свет

Александар Дугин : Во Белорусија се случува ,,Мајдан” поддржан од глобалистите

Фотографија на Изборский клуб.

Долго време не можев да разберам што се случува во Белорусија. Од една страна, типична обоена револуција по обрасците на Сорос. Од друга страна, нејасен е стилот на покривње на ситуацијата во руските медиуми – со јасна критика за Александар Лукашенко. Историјата со ЦРК излезе дека е посебна операција на ГРУ на Украина. Ова е разјаснето.

Сега стана малку појасно. Москва е незадоволна од колебливоста на Лукашенко во врска со Крим, Украина и многу други точки. Лукашенко е незадоволен од Москва поради директниот притисок во економскиот сектор. Меѓусебни обвинувања од две страни.

Избори и протести, како и реакцијата на надлежните – ништо невообичаено во ова. Во САД се води целосна граѓанска војна помеѓу истите сили – БЛМ, феминистки и други соросови баталјони против ′′ диктаторот ′′ Трамп. Секаде има незадоволни. Но сериозно спонзорство на незадоволни луѓе има само во одредени политички и геополитички остри моменти. Во Белорусија, Мајдан поддржан од глобалистите не е само од САД, туку од глобалистите, истите оние кои сега се обидуваат да го соборат Трамп во САД.

И ова е целосно независно без оглед на тоа дали Лукашенко е лош или добар Ова е обоена револуција во интерес на агонизираниот на еднополарен свет и колабрирачкиот либерализам. Односно, зад оние кои се побунија против Лукашенко стои кристално чисто зло. Ова не е народ, ова е постсовремено општество, кое некои копита го носат во амбис.

Но, од каде доаѓа реакцијата на руските медиуми? Апсурдно е во вакви сериозни работи да се постапува според принципот: „заврши со играта“, „така и ти треба“.

Единствено логично објаснување за ваквата руска реакција за она што се случува во Белорусија може да биде следниот синџир на заклучоци:

Лукашенкао ќе оди предалеку (тој веќе мина дел од етапата), Западот ќе го стигматизира и ќе започне сериозно да го обвинува, и тој нема да има друг избор освен да се сврти кон Москва за воена помош.

Покрај тоа, Литванија и Полска можат да се спротивстават на настаните и да создадат директна воена закана за Лукашенко.

Тука ние ќе ја донесеме војската. Не ја воведовме како што треба во Украина, но ќе влеземе во братска Белорусија.

Јас многу добро разбирам дека ова не е многу паметна стратегија и не е особено суптилна. Но, ако не е вакво такво објаснувањето, тогаш воопшто го нема.

Извор “Геополитика”

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!