Колумни

Александар Дугин: Подгответе се за трета светска војна

Во последните неколку дена се забележува значително поместување на рамнотежата на силите во Украина. Ова мора да се разбере во целост.

Контра-нападите на Киев беа генерално неуспешни во регионот Керсон, но, за жал, ефикасни во регионот Харков. Токму ситуацијата во Харков и принудното повлекување на сојузничките сили е пресвртна точка. Оставајќи ги настрана психолошките ефекти и легитимните чувства на патриотите, мора да се запише дека во целата историја на СВО (Специјална воена операција) сме стигнале до точката од која нема враќање.

Сите сега препорачуваат вонредни мерки за промена на ситуацијата, а некои од овие предлози се сосема рационални. Ние не тврдиме дека е оригиналност, туку едноставно се обидуваме да ги сумираме најважните точки и препораки и да ги ставиме во глобалниот геополитички контекст.

Трета светска војна

Ние сме на работ на Трета светска војна, за која Западот компулсивно се залага. И ова веќе не е страв или очекување, тоа е факт. Русија е во војна со колективниот Запад, со НАТО и неговите сојузници (иако не со сите нив: Турција и Грција имаат свој став, а некои европски земји, пред се, но не само Франција и Италија, не сакаат активно да учествуваат во војна со Русија). Сепак, заканата од трета светска војна е се поблиску и поблиску.

Дали ќе дојде до употреба на нуклеарно оружје е отворено прашање. Но, веројатноста за нуклеарен Армагедон расте од ден на ден. Сосема е јасно, а многу американски воени команданти (како што е поранешниот американски командант во Европа Бен Хоџис) отворено го изјавуваат тоа, дека Западот нема ни да биде задоволен со нашето целосно повлекување од територијата на поранешна Украина, ќе завршиме на наша сопствена почва, инсистирајќи на „безусловно предавање“ (Јенс Столтенберг), „деимперијализација“ (Бен Хоџис), распарчување на Русија.

Во 1991 година, Западот беше задоволен со распадот на СССР и нашето идеолошко предавање, првенствено со прифаќање на западната либерална идеологија, политички систем и економија под западно водство. Денес, црвената линија за Западот е постоењето на суверена Русија, дури и во границите на Руската Федерација.

Контра-нападот на АФУ во регионот Харков е директен напад на Западот врз Русија. Сите знаат дека оваа офанзива беше организирана, подготвена и опремена од воената команда на САД и НАТО и се одвиваше под нивен директен надзор. Тоа не е само употреба на воена опрема на НАТО, туку и директно вклучување на западното воздушно разузнавање, платеници и инструктори. Во очите на Западот, ова е почеток на „нашиот крај“. Штом направивме слабост во одбраната на териториите под наша контрола во регионот Харков, можеме дополнително да бидеме поразени. Ова не е мал успех на Киевската контраофанзива, туку прв опиплив успех на Drang nach Osten на НАТО силите.

Се разбира, може да се обиде да го припише ова на привремени „технички тешкотии“ и да ја одложи суштинската анализа на ситуацијата за подоцна. Но, ова само би го одложило остварувањето на остварениот факт и на тој начин само ќе нè депримира и деморализира.

Затоа, вреди ладно да се признае дека Западот ни објави војна и веќе ја води. Ние не ја избравме оваа војна, не ја сакавме. Ниту во 1941 година не сакавме војна со нацистичка Германија и одбивме да веруваме во неа до самиот крај. Но, во сегашната ситуација, кога војната се води против нас де факто, тоа не е пресудно. Единственото нешто што е важно сега е да го освоиме со одбрана на правото на Русија да биде.

Крајот на СВО (Специјална воена операција)

СВО како ограничена операција за ослободување на Донбас и некои територии во Новорусија дојде до својот крај. Постепено се дегенерира во полноправна војна со Западот, во која, всушност, самиот нацистички терористички режим во Киев игра само инструментална улога. Обидот да се опсади и да се ослободат некои украински територии во Новоросија контролирани од нацистите, додека се одржува постојната геополитичка рамнотежа во светот како техничка операција, не успеа и се преправаме дека едноставно ја продолжуваме СВО – некаде на периферијата на вниманието на јавноста. – едноставно е залудно.

Надвор од нашата волја, сега сме во војна и тоа влијае на секој руски граѓанин: секој од нас е во ќорсокакот на непријателот, терористот, снајперистот, ДТГ (Диверзанско терористичка група).

Сепак, ситуацијата е таква што, со оглед на сите работи, невозможно е се да се врати во првобитните услови – пред 24 февруари 2022 година. Она што се случи е неповратно и не смееме да се плашиме од какви било отстапки или компромиси од наша страна. Непријателот само ќе го прифати нашето целосно предавање, потчинување, распарчување и окупација. Така што едноставно немаме избор.

Крајот на СВО значи потреба од длабока трансформација на целиот политички и општествен систем на модерна Русија – да се стави земјата на воена основа – во политиката, економијата, културата и сферата на информации. СВО можеби остана важна, но не и единствена содржина на рускиот социјален живот. Војната со Западот покорува сè.

Идеолошкиот фронт

Русија е во состојба на идеолошка војна. Вредностите што ги брани глобалистичкиот Запад – ЛГБТ, легализација на перверзијата, дрогата, спојот на човекот и машината, целосно мешање преку неконтролирана миграција итн. – се нераскинливо поврзани со неговиот идеолошки фронт. –  нераскинливо поврзани со нејзината политичко-воена хегемонија и нејзиниот униполарен систем. Западниот либерализам и глобалната политичко-воена и економска доминација на САД и НАТО се едно исто. Апсурдно е да се бориме со Западот и да ги прифаќаме (дури и делумно) неговите вредности, во име на кои тој води војна против нас, војна за уништување.

Наша сопствена идеологија не само што би ни била „корисна“ денес; ако ја немаме, ќе изгубиме. Западот ќе продолжи да не напаѓа и однадвор, со вооружени и обучени украински нацисти, и од внатре, со секогаш либералната петта колона која паметно ги корумпира умовите и душите на помладите генерации. Без наша идеологија, јасно дефинирајќи кој е пријател, а кој непријател, би се нашле во таква ситуација речиси немоќни.

Идеологијата мора веднаш да се декларира и нејзината суштина мора да биде целосно и директно отфрлање на западната идеологија, глобализмот и тоталитарниот либерализам, со сите нејзини инструментални подвидови – вклучително неонацизмот, расизмот и екстремизмот.

Мобилизација

Мобилизацијата е неизбежна. Војната ги погодува сите и сè, но мобилизацијата не значи насилно испраќање воени регрути на фронтот, тоа може да се избегне, на пример, со формирање на целосно доброволно движење, со потребните придобивки и државна поддршка.

Мора да се фокусираме на ветераните и посебната поддршка за новоруските воини. Русија има малку од нив, но поддржувачи има и во странство. Не треба да се срамиме да формираме антинацистички и антиглобалистички интербригади со чесни луѓе од Истокот и Западот.

Пред се, не треба да ги потценуваме Русите. Ние сме нација на херои. По голема цена, но страшен непријател кој го победивме не еднаш или двапати во нашата славна историја. И овој пат ќе бидеме победници, макар и во војната против Западот, а овој пат ќе биде народна војна. Ги добиваме народните војни, војни во кои џиновскиот народ се разбудил да се бори.

Мобилизацијата подразбира целосна промена на информациската политика. Нормите за мир (кои во суштина се слепо копирање на западните програми и стратегии за забава кои не прават ништо друго освен корумпирано општество) мора да бидат укинати. Телевизијата и медиумите воопшто треба да станат инструменти на воена патриотска мобилизација. Сите концерти на фронтот, исто така, на домашен фронт. Веќе почна малку по малку, но засега зафаќа само мал дел од каналите. Но, тоа треба да биде насекаде.

Култура, информации, образование, просветителство, политика, социјална сфера: се мора да работи едногласно за војна, односно за победа.

Економија

Секоја суверена држава може да издаде национална валута онолку колку што и треба. Ако е навистина суверена. Војната со Западот го прави бесмислено да се продолжи со играње економски игри според сопствените правила. Воената економија може да биде само суверена. Победата треба да се потроши колку што е потребно. Потребно е само да се осигура дека прашањето е концентрирано во посебно коло за стратешки цели. Корупцијата во такви околности треба да се поистоветува со воено злосторство.

Војната и удобноста се некомпатибилни. Удобноста како цел, како референтна точка во животот, мора да се напушти; само нациите подготвени за тешкотии се способни да добијат вистински војни.

Во овие ситуации секогаш постои нова сорта на економисти чија цел е да ја спасат државата, особено оваа. Догмите, училиштата, методите и пристапите се споредни.

Таквата економија можеме да ја наречеме мобилизациска економија или едноставно воена економија.

Нашите сојузници

Во секоја војна, улогата на сојузниците е исклучително важна. Денес Русија нема толку многу, но тие постојат. Пред сè, зборуваме за оние земји кои го отфрлаат западниот либерален униполарен поредок. Тие се поборници на мултиполаризмот како Кина, Иран, Северна Кореја, Србија, Сирија, Централноафриканската Република, Мали, но и до одреден степен Индија, Турција, некои исламски, африкански и латиноамерикански земји (особено Куба, Никарагва и Венецуела)

За да се соочиме со нив, мора да се мобилизираат сите расположливи ресурси, не само професионалната, туку и популарната дипломатија, а за ова повторно е потребна идеологија. Мораме да ги убедиме нашите сојузници дека решивме да направиме неповратен прекин со глобализмот и западната хегемонија и дека сме подготвени да одиме до крај во изградбата на мултиполарен свет. Тука мора да бидеме доследни и решителни. Времето за полутонови и компромиси заврши. Војната на Западот против Русија го дели човештвото на различни страни од барикадите.

Духовен фактор

Во срцето на глобалната конфронтација што започна е духовниот, религиозен аспект. Русија е во војна со антирелигиозна цивилизација која се бори против Бог и ги урива самите основи на духовните и моралните вредности: Бог, Црквата, семејството, полот, човекот. Со сите разлики меѓу православието, традиционалниот ислам, јудаизмот, хиндуизмот или будизмот, сите религии и култури изградени врз нив ја препознаваат божествената вистина, високото духовно и морално достоинство на човекот, почитувајќи ги традициите и институциите – државата, семејството, заедницата. . Современиот Запад го укина сето ова, заменувајќи го со виртуелна реалност, екстремен индивидуализам, уништување на полот, универзален надзор, тоталитарна „култура на укинување“, општество на пост-вистината.

Отворениот сатанизам и отворениот расизам цветаат во Украина, а Западот само ги поддржува.

Имаме работа со она што православните старешини го нарекуваат „цивилизација на Антихристот“. Затоа, улогата на Русија е да ги обедини верниците од различни вери во оваа решавачка битка.

Не смеете да чекате светскиот непријател да ви го уништи домот, да ви го убие сопругот, синот или ќерката… Во одреден момент ќе биде предоцна. Не дај Боже да доживееме таков момент.

Непријателската офанзива во регионот Харков е токму тоа: почеток на вистинска војна на Западот против нас.

Западот ја демонстрира својата намера да започне војна за уништување против нас – третата светска војна. Мора да го собереме целиот наш најдлабок национален потенцијал за да го одбиеме овој напад. Со сите средства: мисла, воена сила, економија, култура, уметност, внатрешна мобилизација на сите државни структури и секој од нас.

 

Александар Дугин

Related posts

Leave a Comment