Свет

Алексеј Пушков: Западот нема да прифати доаѓање на нов мултиполарен свет – се подготвува нуклеарна катастрофа!

Варшава назвала «абсурдными упреками» заявления Пушкова о гумпомощи — РБК

Реакцијата на Западот на доаѓањето на мултиполарниот свет се заканува со нуклеарна катастрофа, тврди познатиот руски политичар Алексеј Пушков.

Неспособноста на Западот да се помири со фактот на мултиполарен свет може да доведе до интензивни конфликти со ризик од нуклеарна катастрофа, но тоа може да се избегне, напиша на својот телеграм канал сенаторот на Советот на Руската Федерација Алексеј Пушков.

Тој нагласи дека во наредните децении човештвото нема да го очекува хармонија или цивилизирана конкуренција.

„Бидејќи западните елити не се во состојба да се помират со воспоставувањето на вистински мултиполарен свет и со други модели на општествено уредување освен таканаречената „либерална демократија“, повлекувањето на Западот ќе биде придружено со интензивни конфликти во кои економијата ќе стане жртва на политички одлуки. „Поволен исход во услови на такви конфликти може да се смета спречување на нуклеарна катастрофа“, напиша Пушков.

Сенаторот изрази мислење дека во првата половина на 21 век светот ќе се соочи со жестока борба за превласт меѓу главните центри на моќ на политичката карта.

Пушков истакна дека конфронтацијата меѓу нив ќе биде значително комплицирана поради острите вредносни и идеолошки противречности.

Related posts

Leave a Comment