Свет

Американската агенција за лекови потврди дека 74% од луѓето заразени во епидемијата на Ковид од Масачусетс биле целосно вакцинирани

 

Околу три четвртини од луѓето заразени во појавата на Ковид-19 во Масачусетс бile целосно вакцинирани, според новите податоци објавени во петокот aмериканската агенција за лекови, ЦДЦ.

Новите податоци, објавени во Неделниот извештај за морбидитет и морталитет на американската агенција, исто така, открија дека целосно вакцинираните луѓе кои се заразуваат носат исто толку вирус во носот како и невакцинираните луѓе.

Околу три четвртини од луѓето заразени во појавата на Ковид-19 во Масачусетс биле целосно вакцинирани против коронавирусот, а четири од нив завршиле во болница, според новите податоци објавени во петокот од Центрите за контрола и превенција на болести.

Новите податоци, објавени во Неделниот извештај за морбидитет и морталитет на американската агенција, исто така, открија дека целосно вакцинираните луѓе кои се заразуваат носат исто толку вирус во носот како и невакцинираните луѓе, и може да го пренесат на други лица.

Додека варијантата делта продолжува да ги погодува најсилно невакцинираните луѓе, некои вакцинирани луѓе може да носат повисоки нивоа на вирусот отколку што претходно беше разбрано и потенцијално го пренесуваат на други, им рече Валенски на новинарите во вторникот. Таа додаде дека варијантата се однесува „уникатно различно од минатите видови на вирусот“.

Документот на ЦДЦ, прегледан од Си -Ен -Би -Си, предупреди дека варијантата на делта која се шири низ целата земја е заразна како и сипаници , има подолг прозорец за пренос од првобитниот вид „Ковид“ и може да ги направи постарите луѓе поболни, дури и ако се целосно вакцинирани.

Според документот, Делта, сега во најмалку 132 земји и веќе доминантна форма на болеста во Соединетите држави, е повеќе пренослива отколку обичната настинка, шпанскиот грип од 1918 година, големите сипаници, ебола, МЕРС и САРС. Се чини дека само сипаниците се шират побрзо од варијантата.

Податоците објавени во петокот се базираа на 469 случаи на „Ковид“ поврзани со повеќекратни летни настани и големи јавни собири одржани во јули во округот Барнстејл, Масачусетс, што го опфаќа Кејп Код и се наоѓа надвор од  Марта. Настаните се одржаа во Провинстаун, според NBC News. Околу три четвртини, или 74%, од случаите се случиле кај целосно вакцинирани луѓе кои завршиле имунизација од две дози на mRNA вакцините или примиле само една доза од Johnson & Johnson.

Севкупно, 274 вакцинирани пациенти со пробивна инфекција беа симптоматски, според ЦДЦ. Најчестите несакани ефекти беа кашлица, главоболка, болки во грлото, болки во мускулите и треска. Меѓу пет пациенти со Ковид, кои беа хоспитализирани, четворица беа целосно вакцинирани, според агенцијата. Не се пријавени смртни случаи.

Тестирањето ја идентификуваше варијантата на делта кај 90% од примероците од 133 пациенти.

Додека бројни студии покажаа дека вакцините не функционираат толку добро против варијантата на делта, како и кај другите видови, здравствените власти велат дека тие се уште се многу ефикасни, особено во заштитата од тешка болест и смрт. Околу 97% од новите хоспитализации и 99,5% од смртните случаи во САД се меѓу невакцинирани лица, повторуваат американските здравствени власти оваа недела.

ЦДЦ, исто така, изјави дека податоците имаат ограничувања. Агенцијата истакна дека како што се зголемува опфатот на вакцинација на ниво на население, вакцинираните лица најверојатно ќе претставуваат поголем дел од случаите на Ковид. Дополнително, асимптоматските пробивни инфекции може да бидат малку застапени поради пристрасноста во откривањето, рече агенцијата.

ЦДЦ, исто така, рече дека извештајот е „недоволен“ за да се извлечат заклучоци за ефикасноста на овластените вакцини против Ковид, вклучително и варијантата делта, за време на оваа појава.

Related posts

Leave a Comment