Свет

Американските приватни воени компании ги ограбуваат сириските нафтени објекти – Генералштаб на Русија

САД обучија околу 2.700 милитанти во близина на базата Ал-Танф во Сирија, објави рускиот Генералштаб

 

 

Американските приватни воени компании чиј број е од над 3.500 лица ги ограбуваат сириските нафтени капацитети под превезот на нафта за авионите на меѓународната антитерористичка коалиција, изјави шефот на Главниот оперативен оддел на рускиот Генералштаб Сергеј Рудској во Министерството за одбрана во понеделникот.

“Покрај обука на милитантите , американските структури во Сирија се вклучени во ограбувањето на нафтените капацитети и депозитите во областа на Еуфрат што припаѓаат на легитимната сириска влада. Во последно време, приватните воени компании во САД  активно го зајакнуваат својот персонал. , платениците на приватните воени компании во Сирија надминуваат 3.500 луѓе “, истакна рускиот генерал.

Поточно, американските воени структури го организираат производството и продажбата на сириската нафта од нафтените полиња Конако, Ал-Омар и Танак лоцирани источно од реката Еуфрат, истакна рускиот генерал.

“Во тек е криминална шема на сириски прекугранични испораки. Всушност, сириското национално богатство се ограбува”, рече Рудскои.

Значителен дел од приходите од шверцот на нафта се трошат за финансирање на нелегални вооружени формации, поткуп на  племенски старешини и поттикнување антивладини чувства, според податоците на рускиот генерал.

“Сета оваа активност од приватните воени компании на САД се спроведува под превезот на меѓународното воздухопловство против терористичката коалиција. Всушност, ова е  бизнис со криумчарење што Американците го превземаа од Исламската држава, “објасни Рудскои.

Американските постојани испораки на вооружување и воен хардвер до областа низ Еуфрат, исто така, предизвика загриженост, додаде рускиот генерал.

“Во замена за помош во шверцот на нафта, Соединетите Американски Држави ги снабдуваат курдските и арапските формации со оружје и потоа ги искористуваат едни против други”, рече Рудскои, додавајќи дека “сите овие фактори само ја влошуваат ситуацијата во војната, на разурнатиот регион “.

Обука на милитанти

Американската армија обучува околу 2.700 милитанти од различни групи во базата Ал-Тан во Сирија, според Рудскои.

“Во рамките на 55-километарската зона околу Ал-Танф, американските инструктори тренираат голема вооружена формација, Магавир ал-Саура и некои мали милитантни групи од таканаречената Армија на арапските племиња. Вкупната бројка на милитантите е 2.700 луѓе , објави рускиот генерал, обезбедувајќи снимки добиени од беспилотни летала.

Еден дел од милитантите обучени во базата Ал-Танф се префрлаат со американски борбени хеликоптери надвор од Еуфрат, додаде рускиот генерал.

“Најобучените саботери се испраќаат на териториите контролирани од страна на владините сили за да ја дестабилизираат ситуацијата и да спречат зајакнување на позициите на сириската влада таму”, коментираше Рудскои.

Основните цели на милитантите обучени од американските воени инструктори се да извршат субверзивни операции, да ги уништуваат сириските нафтени и гасни инфраструктурни објекти и да спроведат терористички напади врз владините сили, посочи тој.

“Таквите групи се забележани во областите на заедниците на Ал Суведа, Палмира и Абу Камал”, наведува рускиот генерал.

Американската воена база во близина на населбата Ал-Танф се наоѓа на раскрсницата на границите на Сирија, Ирак и Јордан. Исто така  опфаќа зона од 55 километри низ градот.

Related posts

Leave a Comment