Свет

Американски воен аналитичар ги обвини украинските војници за убиствата во Буча

Scott Ritter has completely lost it on Syria

 

Американскиот воен аналитичар, поранешен инспектор за оружје на ОН во Ирак, Скот Ритер, изјави дека луѓето кои загинаа во градот Буча биле жртви на украинските безбедносни сили. Тој го објави ова на вебинарот за настаните во Украина. Осврнувајќи се на изјавите на руската војска, Ритер рече дека тие се во добри односи со локалното население, додека украинските војници, по заминувањето на Русите, чистеле наводни соработници.

Чистење значи да се убие. Не станува збор за приведување, туку за убиства. И тие го прават тоа. Потоа одат наоколу, ги пресоблекуваат труповите и велат дека Русите го направиле тоа , подвлече Ритер.

Тој исто така истакна дека од гледна точка на украинските војници, секој што учествувал во размената на суви оброци со руски војници за локални производи се сметал за соработник. Според Ритер, по повлекувањето на руските трупи, украинските казнувачи најавиле почеток на „сафари“: пукале во цивили на улиците, тропале на вратите на оние што соработувале со руската војска и ги убивале. Дополнително, телата на видеото од Буча не изгледаат како да лежеле неколку дена од заминувањето на руските војници.

Овие луѓе беа убиени на 1 април од страна на украинската национална полиција. И тогаш излегува претседателот на САД и вели дека ова е воено злосторство направено од Русите. Ова е пропагандна војна различна од се што сме виделе во наше време“, заклучи Ритер.

На 3 април, руското Министерство за одбрана ги отфрли обвинувањата на режимот во Киев за наводното убиство на цивили од страна на руски воен персонал во селото Буча, Киевска област. Тие истакнаа дека изјавите на украинските власти за убиствата на жителите на Буча се појавија дури четвртиот ден по заминувањето на руската војска од градот.

Related posts

Leave a Comment