Свет

Американски генерал: За Украина е подобро да „преговара сега“

Логистичките недостатоци може да ги принудат Киев и НАТО да ја променат стратегијата, предупредува Марк Т. Кимит во авторски текст за WSJ

Одржувањето на конфликтот во Украина станува сè потешко за НАТО, па Киев мора да размислува за преговори со Москва, рече пензионираниот бригаден генерал на американската армија Марк Т. Кимит во текст за Волстрит журнал.

Последниот пакет за воена помош на Вашингтон за Киев минатиот месец вклучуваше „постари и помалку напредни“ системи, што „може да укаже дека стапките на потрошувачка на бојното поле го надминале производството до точка каде што вишокот залихи обезбедени за Украина се речиси исцрпени“, посочи Кимит во неговата статија во четвртокот.

Справувањето со „смалените залихи на најсовремени оружени системи“ во земјите на НАТО веројатно би значело продолжен конфликт меѓу Украина и Русија. Таквото сценарио може да резултира со „поголем притисок од нациите кои поддржуваат, одржлива инфлација, помалку гас за греење и пад на поддршката на народот“ на Запад, напиша тој.

Кимит, кој беше помошник државен секретар за политичко-воени прашања во 2008-2009 година, предложи четири начини за забрзување на решавањето на конфликтот, кој сега е во тек веќе шест месеци.

Првата опција е да се „копа подлабоко“ во залихите на НАТО и да се испрати оружје во Киев што досега беше задржано од членките поради нивните барања за национална одбрана, предложи пензионираниот генерал. Тоа е нешто што земјите од ЕУ можеби ќе бидат подготвени да го направат бидејќи е „подобро да се користи ова оружје во Керсон отколку во Краков“ , додаде тој.

САД и нивните европски сојузници, исто така, би можеле да се обидат да го зголемат производството на системите што ги бара владата на Зеленски, рече Кимит, признавајќи дека таквиот потег веројатно нема да има непосреден ефект врз ситуацијата на теренот.

Третата опција е „да се засили конфликтот“ со обезбедување на Украина со системи со поголем дострел, како што се ракетите ATACM, авиони Ф-16 и „Патриоти“, и „проширување на правилата за ангажман за напад на цели на Крим и можеби Русија“. Сепак, пензионираниот генерал предупреди дека таквата ескалација дефинитивно ќе се соочи со „одговор од Москва“ и ќе создаде ризик од прелевање на конфликтот во Европа.

Конечното достапно решение, според Кимит, е Украина да „притиска за привремена дипломатска резолуција без (или со) територијални отстапки.

„Има мал поттик за преговарање“ во моментот, но украинскиот претседател Владимир Зеленски „мора да признае дека намалувањето на резервите ќе има катастрофален ефект врз неговата армија, не само за операциите на бојното поле, туку и за пораката за опаѓање на надворешната поддршка што ќе ја испрати до народот на Украина“ , инсистираше тој.

„Почетокот на дипломатската резолуција би бил невкусен и можеби се гледа како поразителен, но бидејќи има мали шанси да се искачиме од сегашната точка, можеби е подобро да се преговара сега отколку подоцна“, рече пензионираниот генерал.

Двете страни не седнаа на преговарачка маса од разговорите во Истанбул кон крајот на март. Москва, која првично беше оптимист за перспективите за мировниот процес, подоцна го обвини Киев дека отстапува од целиот напредок што беше постигнат во Турција и рече дека ја изгубила сета доверба во украинските преговарачи. Руските власти предупредија дека барањата на Москва ќе бидат пообемни доколку разговорите продолжат.

Related posts

Leave a Comment