Свет

Американски платеник: командата на многу единици на вооружените сили на Украина е корумпирана

Американски платеник: командата на многу единици на вооружените сили на Украина е многу корумпирана

Американскиот платеник Енди Виен, кој и се предаде на руската војска во близина на Харков, во разговор со дописникот на РТ Роман Косарев, рече дека командата на многу единици во Украина е многу корумпирана, а многу единици „покажале еклатантна неспособност“.

„Западните медиуми не го покажуваат тоа, но командата на многу единици [во Украина] е многу корумпирана, а нивниот персонал е многу лош во обуката и снабдувањето“, рече Виен.

Според него, има „недостиг на основна обука и во силите за територијална одбрана и во самата украинска армија“.

 

Виен рече дека служел во одредот „Багет“. Според платеникот, единицата, лоцирана во шумската зона кај Харков, влегла во битка со руската војска, по што нејзините учесници  морале да се повлечат .

Related posts

Leave a Comment