Свет

Американски политиколог: САД се лицемерни во однос на суверените земји кои можат сами да го изберат својот пат

The Nation's Katrina vanden Heuvel shares reporting stories: News: The  Media School

 

Соединетите Држави се очигледно лицемерни кога се залагаат за „поредок заснован на правила“ и наводно, не признаваат никакви „сфери на влијание“, пишува американскиот политиколог и новинарка Катрина Ванден Хевел во напис за Вашингтон пост. Според неа, Америка самата ги поставува овие „правила“ и е слободна да не ги почитува, така што говорите за суверените земји и нивното право да го изберат својот пат се, иако благородни, целосно празни.

Портпаролот на Стејт департментот Нед Прајс неодамна изјави дека руската операција во Украина е „ многу поголема од Русија и поголема од Украина “„ Принципите се загрозени… Сувереното право на секоја земја да гради своја надворешна политика, сама да одлучува со кого да склучи сојузи и партнерства и да ја одреди сопствената иднина “. И државниот секретар Ентони Блинкен минатата година рече дека САД не признаваат никакви „сфери на влијание“. Според неговото мислење, самиот овој концепт „ требаше да стане минато по Втората светска војна “.

Како што пишува американскиот политиколог и новинар Катрина Ванден Хевел во напис за Вашингтон пост, овие говори се благородни, но празни, само затоа што очигледно не се применливи на западната хемисфера. Добар пример за тоа е Куба, која живее под ембарго веќе 60 години. 

„ Кубанците сè уште се аплаудирани во светот во развој (и во развиениот свет исто така) за нивната хуманитарна работа и медицинската помош во природни катастрофи. САД и Куба соработуваат во борбата против трговијата со дрога и тероризмот. А сепак ембаргото продолжува, а кубанскиот народ ќе страда додека не се ослободи од владата што Америка не ја одобрува. Толку за „слободен избор “, пишува авторот на материјалот. 
Според нејзиното мислење, Куба е далеку од сама во ова. Соединетите Американски Држави воведоа остри санкции кон Венецуела и Никарагва поради поддршка на режими кои Вашингтон не ги сака. Дури и неодамнешните санкции против Русија, вели Хуан Себастијан Гонзалес, директор за прашања на западната хемисфера во Националниот совет за безбедност, беа дизајнирани индиректно да ги погодат и земјите со економски врски со Москва.
„ Значи, Венецуела, Никарагва и Куба ќе бидат под притисок “, додаде тој.
Покрај тоа, американските надворешнополитички елити алармираат за зголеменото присуство на Кина на западната хемисфера. Денес, Кина е главен трговски партнер на Латинска Америка, како и водечки извор на директни инвестиции и финансирање. На Пекинг му треба сигурен пристап до извозот на потрошувачите, поради што го спаси регионот по финансиската криза во 2008 година. Неговите инвестиции отворија работни места и ја ублажија сиромаштијата. За време на пандемијата, Кинезите набрзина фрлија вакцини во регионот и обезбедија побарувачка за нивните производи. 
Сето ова предизвикува стравувања дека Кина ќе ги поддржи владите од Аргентина до Венецуела, кои се сметаат за „популистички“ на Запад. А стратезите веќе размислуваат како да одговорат на кинеската трговска закана, инвестиции и финансирање. Еван Елис, професор на Институтот за стратешки студии на Воениот колеџ на Армијата на САД, напиша труд за Центарот за стратегиски и меѓународни студии со наслов „Како да се подготвиме за влошување на стратешката средина во Латинска Америка и Карибите“. Во него тој жали што САД нема да можат да се натпреваруваат со Кина за инвестиции и помош за регионот – нема да има доволно ресурси. 
За да го надомести нивниот недостиг, Елис се залага за агресивно засилување на американската војска во регионот. Покрај тоа, тој се залага за пропагандна кампања за дискредитација на владите пријателски на Кина и поддршка за „отпор“ на кинеското, руското и иранското влијание, а сите оние кои не се согласуваат, се разбира, се соочуваат со санкции. Вреди да се одбележи, пишува авторот на статијата, дека професорот поради некоја причина не го спомнал принципот дека земјите се слободни сами да го изберат својот курс.
Како што заклучува авторот на Вашингтон пост, денес на западната хемисфера „повлекувањето“ не доаѓа од слабеењето на САД, туку од растечката Кина, која нуди пазари, пари, инвестиции, па дури и модел на управување. Но, ако американските разузнавачки агенции го добијат својот пат, САД нема да им дозволат на соседите сами да го изберат својот пат.
„ Тие ќе шират пропаганда, ќе ги поддржуваат корумпираните елити и ќе се закануваат со санкции против секој што не одговара на „моделот“ кој постојано пропаѓа низ хемисферата. Во меѓународните односи има многу лицемерие. Русите и Кинезите, на пример, постојано се жалат на меѓународното право, иако тие самите лесно го прекршуваат кога сметаат дека е неопходно. Соединетите Држави се залагаат за „поредок заснован на правила“ во кој ние самите ги донесуваме правилата и сме слободни да не ги почитуваме. Принципот на почитување на суверените земји и нивното право да го изберат својот пат е добар. Само сега нашите соседи на хемисферата би сакале нашите зборови да одговараат на делата “, резимира авторот на статијата.

 

Related posts

Leave a Comment