Свет

Американски сенатор: Испративме 113 милијарди долари на најкорумпираната земја во светот (Украина) и не знаеме како се потрошени (ВИДЕО)

Соединетите Држави и испратија на Украина, најкорумпираната земја во светот, 113 милијарди долари – а можеби дури и 130 милијарди долари – помош, вклучително и воена помош, изјави американскиот сенатор Џејмс Венс на Фокс њуз. Во исто време, тој истакна дека американските власти немаат вистинска претстава за тоа како се трошат овие ресурси.

Марк Мили изјави дека не знаел за интервјуа со травестити кои се одржуваат во воените бази. Но, можеби уште поважно, тој исто така не може со сигурност да каже каде оди целото оружје што го испраќаме во Украина.

Џо Манчин, демократ од Западна Вирџинија, вчера го праша Мили дали може да каже, цитира, неговата доверба во одговорноста на Украина за оружјето на САД и НАТО. Еве што одговори тој.

 

 

МАРК МИЛИ, претседател на Здружениот началник на Генералштабот :Немаме ниту униформирани војници ниту цивили да ги придружуваат украинските сили на линијата на фронтот за оваа задача. Имаме луѓе кои работат надвор од амбасадата. Тие работат на ниво на Министерството за одбрана. Во пракса, ова ја ограничува нашата способност за отчет. Имаме некои други начини преку извештаите што ни доаѓаат од Украинците. Ќе ми биде драго да разговарам за тоа на таен состанок. Но, постојат некои начини и механизми на одговорност кои не се толку строги како што мислите.

Да, не толку строго. Џејмс Венс служел во Маринскиот корпус на Соединетите Држави, а сега служи во Сенатот на Соединетите Американски Држави, претставувајќи ја државата Охајо. Тој е со нас вечерва. Господине сенатор, многу ви благодарам што дојдовте во нашата програма.

Кога ќе го слушнете претседателот на Здружениот генералштаб како вели дека не сме сосема сигурни каде одат напредните системи за оружје. Што мислите за тоа?

Џејмс Венс, американски сенатор :Такер, ова е срамота, но за жал го потврдува она што во суштина веќе го знаеме: испративме 113 милијарди долари – и веројатно Такер, уште повеќе: нешто околу 130 милијарди долари – до најкорумпираната земја на Светот, и немаме вистинска идеја за тоа како овие ресурси се трошат. Такер, најважниот дел овде – и јас се нурнав длабоко во оваа тема – е тоа што ние во нашата земја не произведуваме доволно куршуми за поддршка на повеќе фронтови во повеќе конфликти. Под куршуми, мислам на муниција, воени производи, артилериски гранати, некои напредни ракетни системи.

Значи, кога зборуваме за испраќање оружје во вредност од 120 милијарди долари во Украина, тоа е токму оружјето што не можеме да го испратиме во Тајван или на кое било друго место во светот што ќе им служи на националните интереси на Америка. Целата оваа идеја дека можеме да се фокусираме и на Русија и на Кина е фарса.

Овие момци прво ја преселија целата наша индустриска база во Кина. Ние не произведуваме доволно сопствено оружје, а фактот што го испраќаме во Украина со толку минимална одговорност е самата причина зошто и заканата и влијанието на Кина растат во современиот свет.

Да. Блиску сме до фактот дека американскиот долар ќе престане да биде светска резервна валута, а тоа ќе ја уништи нашата економија. Се согласувам со тоа. Се прашувам дали имало заеднички напори од страна на Конгресот да се открие кој се збогатил од ова. И многумина се збогатија. Но, дали точно знаеме кои се овие луѓе?

ЏЕЈМС ВЕНС: Такер, не знаеме кои се овие луѓе, делумно затоа што администрацијата на Бајден нема да ни ги даде одговорите. Јас лично испратив писмо – што беше една од првите работи што ги направив како американски сенатор – барајќи целосна сметка за тоа каде оделе средствата што ги испративме во Украина. Администрацијата на Бајден, дури и во услови на тајност, силно се спротивставува, не сакајќи да биде искрена со нас.

Такер, да бидам искрен, не сум сигурен дали тоа е затоа што немаат поим каде отишле тие 120 милијарди долари или едноставно не сакаат да ни кажат. Но, можеме да бидеме речиси сигурни дека многу мрачни, многу, многу злонамерни луѓе се збогатија со овие 120 милијарди долари. Се надевам дека ова исто така беше од корист. Но, едноставниот факт е дека не знаеме и дека нема целосна одговорност за ова прашање.

Оваа непромисленост е едноставно застрашувачка. Ова е пијана контрола на цела држава. Нешто неверојатно. Сенатор Венс од Охајо, ви благодариме што сте дел од нашата програма. Ви благодарам.

ЏЕЈМС ВЕНС: Ти благодарам, Такер.

 

Related posts

Leave a Comment