Свет

Американско-канадскиот NORAD идентификуваше два руски извидувачки авиони во близина на Алјаска

Во интерес на националната безбедност на САД и во соработка со Канада, преку програмата НОРАД се идентификуваат и следат авионите кои летаат надвор од воздушниот простор на тие земји. Радарскиот и сателитскиот систем го следи т.н идентификациона зона за воздушна одбрана (АДИЗ) на земјите од Канада, но и на територијата на Алјаска.

Два руски извидувачки авиони се „забележани, следени и идентификувани“ во зоната за идентификација на воздушната одбрана на Канада-Аљаска (АДИЗ), се вели во соопштението на веб-страницата на програмата. Авионите се забележани на околу 160 километри од воздушната територија на Алјаска, односно САД. Треба да се истакне дека АДИЗ не е суверен воздушен простор на земјата, туку припаѓа на меѓународната територија, но поради близината и потенцијалната опасност се повеќе земји го набљудуваат и овој простор. Денес, околу 20 земји исто така го надгледуваат АДИЗ, но немаат право да соборуваат или бркаат авиони во таа област. Таква е оддалеченоста на зоната во која кинеските авиони редовно летаат во близина на Тајван и на која Тајван редовно се жали. Затоа, руските авиони „останаа во меѓународниот воздушен простор и не влегоа во суверениот простор на САД или Канада“, се вели во соопштението за печатот.

Интересно е што областа АДИЗ не е дефинирана во ниту еден меѓународен договор и не е призната од ниту еден меѓународен орган. Исто така, самата земја одредува колкава е таквата зона на надзор, па тоа е многу нејасен и проблематичен концепт на воена, дипломатска, правна и географска основа.

Во извештајот на NORAD се наведува дека неодамнешната активност на руските воздухопловни сили „не се смета за закана“ или „провокација“. На веб-страницата на програмата НОРАД пишува дека користат „слојна одбранбена мрежа од сателити, копнени радари, воздушни радари и борбени авиони за следење и идентификување на авионите и информирање за соодветните активности“.

 

Во јуни, канадските власти објавија дека ќе одвојат 4,9 милијарди канадски долари (3,77 милијарди американски долари) во следните шест години и 40 милијарди во следните две децении за инсталирање радари што „гледаат“ надвор од хоризонтот и ќе ја покриваат областа од границата. со САД.до арктичкиот круг и арктичките региони

Related posts

Leave a Comment