Анкета

Андреј Родионов: Време е Европа да го напушти својот прекуокеански газда и да се зближи со Русија

Русија објави дека се повлекува од Договорот за отворено небо. Мислам дека ова е правилна одлука. Ако порано, можеби, имаше одредена смисла во овој договор, сега, откако САД се повлекоа од него, дефинитивно нема што да се прави таму.

Едностраната игра не е наш избор. И, оставете ги европските земји веќе да размислат и да одлучат кому ќе се приклучат, на чичко Сем, кој ги гледа од висина и зборува со заповеднички тон, или на источниот руски сосед, со кого очигледно имаат повеќе заедничко, како на културен, така и на економски план.

Русија е подготвена за дијалог, и не го крие тоа, време е европските политичари да соберат храброст и да започнат да дејствуваат во склад со националните интереси на своите земји – поактивно да водат политика на приближување кон Русија, а не во интерес на нивниот прекуокеански газда. Ова е добра шанса и за Европа и за Русија да ги градат своите добрососедски односи заедно на заемно корисни услови, а Американците, како што се вели,  сами нека ги закопуваат своите мртви.

Во принцип, ми се допаѓа фактот дека Русија неодамна почна сè повеќе да ја покажува својата независна позиција и да носи важни геополитички одлуки од гледна точка на нашите национални интереси. Треба да биде така. И треба помалку да обрнуваме внимание на разните незадоволства на западните „партнери“ и разните либерали, да ги пуштиме да се прилагодат.
Нашите вистински браќа, пријатели и сојузници гледаат на Русија како на Империја, која треба да дејствува како Империја, без многу да гледа наоколу. Тогаш, ајде да дејствуваме!

Андреј Родионов, Претседател на движењето Русов

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!