Регион

Анкара: Грчките политичари ја повикуваат Турција да го сврти вниманието од сопствените неуспеси

Некои политичари во Грција ја осудуваат Турција за оттргнување на вниманието од нејзините стратешки неуспеси и добивање политичка поддршка во нејзината земја, рече директорот за комуникации на Турција Фахретин Алтун во напис објавен во Ал Џезира.

Алтун се осврна на тензиите околу територијалниот спор и милитаризацијата на островите во Егејското Море. „Некои политичари во нашето соседство имаат лоша навика да ја користат Турција како лесна цел за да го одвлечат вниманието од нивните стратешки неуспеси и да добијат политичка поддршка во земјата. „Уште еднаш му нагласуваме на нашиот сојузник и сосед во НАТО дека овие пристапи се осудени на дополнителен неуспех“, рече Алтун.

Но, и Турција и самиот Ердоган одвреме-навреме ја обвинуваа Грција, особено во последните месеци. Потегот кој најмногу го критикува Анкара е стационирањето на војници од страна на Грција на островите во источниот дел на Егејското Море во близина на турскиот брег. Овие острови мораа да бидат демилитаризирани според Договорот од Лозана од 1923 година и Парискиот договор од 1947 година, така што било каква војска или оружје на островите беше строго забрането, тврди Анкара.

„Постојано растечкото непријателство во Егејското Море никому не му служи. Цената на оваа тензија расте за самиот агресор“, рече Алтун, но и помирувачки заклучи: „И покрај многуте неодговорни потези што Грција ги презеде против Турција, ние сме посветени на изнаоѓање решение преку дипломатија и дијалог“.

Related posts

Leave a Comment