Свет

Антонов: Вашингтон ја турка ситуацијата кон конфронтација меѓу големите нуклеарни сили

Рускиот амбасадор во САД, Анатолиј Антонов го предупреди Вашингтон дека дополнителното снабдување на Украина со оружје ризикува директен конфликт меѓу нуклеарните сили. Тој рече дека САД ја тестираат силата на Русија.

– Сакаат да проверат колку трпение имаме да не реагираме на отворените непријателски акции и напади. Всушност, Вашингтон ја турка ситуацијата кон конфронтација меѓу големите нуклеарни сили, што може да има непредвидливи последици – рече Антонов.

Антонов го нарече очигледен факт директното вклучување на САД во непријателствата на страната на Киев. Тој додаде дека отворено се зголемува понудата на смртоносно оружје .
– Тие го снабдуваат Киев со разузнавачки информации. Во тек е заедничко планирање на операциите против руските вооружени сили. Украинците ја учат уметноста на војување користејќи опрема на НАТО – рече Антонов.

Покрај тоа, тој испрати предупредување до американските политичари.

– Американските политичари грешат ако веруваат дека подготвеноста на руското раководство да ја брани земјата не се протега на Крим и оние територии кои можат да станат дел од Русија врз основа на слободното изразување на волјата на народот – рече Антонов.

Related posts

Leave a Comment