Свет

Апокалипса на канадски начин – 19 часа без интернет и телефонска мрежа

Thousands of people without internet and phone service in Canada

Ненадејниот прекин на Rogers Communications, еден од најголемите телекомуникациски оператори во Канада, остави милиони претплатници без интернет и телефонски мрежи во петокот, предизвикувајќи вистински колапс низ целата земја бидејќи продавниците, банките, службите за итни случаи, болниците и владините институции беа затворенин или целосно оневозможени.

Во петокот Канаѓаните беа принудени да се туркаат меѓусебно во кафулињата и народните библиотеки кои сè уште имаа пристап до Интернет, додека некои ја „грабнаа“ мрежата пред влезовите на хотелите.

Речиси секој аспект од животот и бизнисот ширум земјата беше нарушен, при што прекинот влијаеше на пристапот до интернет и на мобилните и фиксните телефонски врски.

Продавниците и рестораните во Торонто поставија знаци „Само готовина“ на своите врати бидејќи системите за безготовинско плаќање престанаа да работат.

Полицијата соопшти дека многу луѓе не можеле да дојдат до итната помош, а работата била отежната за болниците, аеродромите и јавните институции.

Ажурирањето на мрежата тргна наопаку

По деветнаесетчасовниот прекин, доцна попладне во саботата, претседателот и извршен директор на Роџерс, Тони Стафиери, објави дека услугите се обновени и дека мрежите и системите на компанијата се речиси целосно оперативни.

Во писмената изјава, Стафиери рече дека компанијата продолжува да ја следи мрежата за проблемот и да ја испита основната причина за прекинот.

„Веруваме дека ги намаливме можните причини за прекинот до дефект на мрежниот систем по одржувањето и ажурирањата на нашата основна мрежа, што предизвика некои рутери да откажат во петокот рано наутро“, рече Стафиери.

Тој се извини за прекинот на мрежата, додавајќи дека тие се особено загрижени бидејќи некои корисници не можеле да дојдат до службите за итни случаи. Тој истакна дека ова прашање го решаваат како итен приоритет.

Втора пауза во последните 15 месеци

Прекинот на Rogers Communications, втор во последните 15 месеци, предизвика гнев кај Канаѓаните кои ја повикуваат владата да ја регулира областа и да ја зголеми конкуренцијата во телекомуникацискиот сектор.

Иако во петокот веќе беше јасно дека прекинот не е резултат на сајбер напад, експертите предупредуваат дека ова е можност за странските хакери да видат колку се ранливи канадските институции без интернет.

Со приближно 10 милиони безжични претплатници и 2,25 милиони претплатници на малопродажба на Интернет, „Роџерс“ е водечки провајдер во Онтарио, најнаселената провинција во Канада, каде што се наоѓа градот Торонто.

Related posts

Leave a Comment