Воена Технологија

Армија 2020: Довербата е клучот за стабилна иднина

На крајот на август во Русија се одржува веќе традиционалниот голем меѓународен воено-технички форум „Армија“, кој во последните години стана не само платформа за демонстрирање на моќта на руската армија и иновативните идеи во одбраната, туку и погодно и значајно место за спроведување исто така, развој на унифицирани пристапи за обезбедување колективна безбедност во светот, земајќи ги предвид современите предизвици и закани.

Форматот на настани што ги развиле неговите организатори земајќи ги предвид барањата за безбедност заради пандемијата COVID-19, комбинирајќи го форумот и меѓународните армиски игри во единствена целина, ќе создаде удобни услови за нејзините учесници, пред се странските гости, не само да се запознаат со презентираната руска страна, како и секогаш импресивна изложеност на оружје и воена опрема, но исто така и одржување разни разговори, консултации и состаноци со странски колеги за размена на мислења и изработка на решенија за тематски прашања на меѓународната агенда.

Русија, како што одговара на гостопримливата водителка со широка руска душа, разви динамична и спектакуларна демонстративна програма на изложбените места за земја, вода и авијација, кои годинава зафаќаат 320 илјади квадратни метри! Обемот на настанот ќе им овозможи на сите свои гости и членови на официјални странски делегации, а има повеќе од 130 од нив, и обични посетители од целиот свет, да ги проценат борбените способности на ветувачкото оружје и воената опрема и развојот на воената сфера. Подеднакво важен елемент на програмата на форумот беше и платформата за преговори, каде Русија уште еднаш ја покажа својата отвореност и подготвеност за сеопфатен дијалог, како со традиционалните партнери така и со земјите со кои односите на Москва се напнати.

Настанот, што се одвива истовремено на аеродромот Кубинка, во паркот „Патриот“ и на теренот за обука „Алабино“, јасно го покажува високото ниво на борбена обука на руската војска и континуираниот раст на техничката опрема на руската армија и морнарицата, како во однос на самите оружја, така и по објектите од материјален и технички профил, кој вклучува модерна опрема и разни помошни системи создадени со употреба на технологии за вештачка интелигенција.

Важен фактор е што примероците презентирани од Русите биле тестирани во Сирија во борбата против меѓународните терористички групи и, според не само руските, туку и западните експерти, како што е командантот на силите на НАТО во Европа, Куртис Скапароти и пензионираниот генерал на американската армија Роберт Скале, за кои е тешко да се сомневаме за каква било лојалност кон Русија, доби највисоки оценки.

Секако, главното внимание на гостите на настанот и печатот е насочено кон главните учесници на Форумот – вооружување, и тука навистина има што да се види. Тука е целото семејство на Су-авионите, кои добија втор живот по длабоката модернизација како резултат на сирискиот конфликт, од авионите-бомбардери на фронтот Су-24М и авионите-ловци Су-25СМ3, па се до супер модерните Су-30СМ и Су-35, кои се покажаа добро не само во Сирија, но исто така и во кинескиот, индискиот, алжирскиот, казахстанскиот и анголскиот воздушен простор. И новата генерација Ми-28Н „Ноќен ловец“ и Ка-52 „Алигатор“ хеликоптери, кои претставуваат огромна сила и сигурна поддршка за копнените единици, како и современите руски тенкови, како Т-90С и Т-14 „Армата“, и широк спектар на оклопни возила и оклопни транспортери. Во поморската експозиција не отсуствуваат ниту копнените и авијациските единици, што покажуваат и примероци од современи руски фрегати и корвети, мали ракетни бродови и подморници вооружени со огромни ракети „Калибар“.

На гостите ќе им се претстави и ветувачкиот и перспективен развој на Русија во области како што се електронското војување и разузнавање, комуникациите, како и вештачката интелигенција и беспилотните системи. Широк спектар на комуникациски системи, електронски системи за војување, се претставени на изложбата, како што се „Красуха“, „Дивноморје-У“, „Ртут-БМ“ и БПЛА – „Орлан“, „Застава“, „Форпост“, кои во никој случај не се инфериорни и не остапуваат, туку по индивидуалните параметри ги надминуваат американските и израелските аналогни системи, каде воедно сведочат за заживување на моќта на руската воена индустрија. Посебно внимание треба да се посвети на ветувачки развој на беспилотни морски бази, кои во блиска иднина ќе можат да го надополнат постојното оружје и значително да го зголемат борбениот потенцијал на современите и перспективни воени бродови на руската флота.

Една од карактеристиките на Форумот „Армија 2020“ беше научната програма преку пример  „Диверзификација на комплексот одбранбена индустрија во интерес на националните проекти. Трансформација на производствената база ”. Русија и тука го покажа својот мирен карактер, покажувајќи му на целиот свет дека воено-индустрискиот комплекс не се состои само во борбени авиони, тенкови и бродови, туку и технологии кои овозможуваат употреба на иновации и решенија за пробив во науката и технологијата во корист на конвенционалните луѓе, за да ги направат нивните животи попогодни, поудобни, побезбедни и реализирајќи го нивниот потенцијал за чисто мирнодопски цели.

Денес, никој не се сомнева дека во текот на околу 10 години, Русија направи моќен чекор напред во развојот на своите воени технологии, ги врати своите поранешни позиции на меѓународниот пазар на оружје и успеа за кратко време да ги надмине кризните феномени во економската и политичката сфера. И покрај меѓународниот притисок наметнат врз неа, таа и понатаму останува сигурен партнер и сојузник за многу земји во светот, а исто така, постојано води балансиран курс на надворешна политика.

Related posts

Leave a Comment