Свет

Африканците тврдат дека го имаат лекот за коронавирусот

Equatorial Guinea orders Madagascar's COVID Organics herbal medicine

Се повеќе африкански земји се заинтересирани за купување на билниот напиток „Ковид органик“ неодамна промовиран од претседателот на Мадагаскар, Ендру Раџелин, тврдејќи дека е природен лек за коронавирусот, иако не постојат докази за тоа.

Претседателот на Танзанија најави дека ќе испрати авион во Мадагаскар за да го донесе билниот напиток, а истото го најави и претседателот на Конго, додека некои земји како што е Гвинеја-Бисао веќе го набавиле, јавува Би-Би-Си.

Станува збор за горчлив хербален напиток направен од артемисија (еден вид пелин), горчлив корен кој се одгледува во Мадагаскар и се користи во некои лекови против маларија.

Лекот беше направен од Институтот за применети истражувања, кој повеќе од 30 години истражува употреба на традиционални лекови во Мадагаскар.

Билниот напиток не е научно тестиран и нема докази дека има некаков ефект врз COVID-19.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!