Свет

Аџилакот во Мека дозволен само за вакцинирани

Peregrinos vuelven a La Meca al suavizarse las restricciones - San Diego  Union-Tribune en Español

Годишниот муслимански аџилак, попознат како Хаџ, кој привлекуваше до 2,5 милиони аџии во Мека пред пандемијата на коронавирусот, беше ограничен на 60.000 верници оваа година поради здравствени мерки на претпазливост и тоа  само за саудиските државјани кои се вакцинирани и на возраст помеѓу 18 и 65 години.

Така беше случај и на првиот ден од Курбан Бајрам, кога верниците во Каба извршија симболично каменување на ѓаволот. Хаџот трае пет дена и завршува со празникот на жртвата или Курбан Бајрам, за време на четиридневното славење на кое се организираат заеднички молитви, социјални собири, ритуално колење на добиток и помагање на сиромашните – со споделување храна.

Related posts

Leave a Comment