Свет

„Бевме Држени од украинските националисти“: Министерството за одбрана на РФ објави ослободување на 80 цивили од фабриката Азовстал (ВИДЕО)

80 цивили беа спасени од територијата на фабриката Азовстал во Мариупол, кои беа држени од украински националисти. Како што е наведено во Министерството за одбрана, ослободувањето се должи на иницијативата на рускиот претседател Владимир Путин. Војската на Руската Федерација и ДНР отвори хуманитарен коридор и обезбеди спроведување на режимот за прекин на огнот. Сите ослободени цивили беа евакуирани во ДНР, им беше обезбедено сместување, храна и медицинска помош.

Цивилите од Мариупол евакуирани од Азовстал изјавија дека националистите не ги пуштиле да одат на безбедно место.

„Се обидовме да тргнеме два или три пати, дури и со автобуси, сè уште немаше силни напади, но не вратија назад и не пуштија“, рече жителка на градот.

 

Related posts

Leave a Comment