Свет

Белата куќа го обвини Бајден за рекордната инфлација

Прес-службата на Белата куќа го обвини претседателот Џо Бајден за рекордната инфлација во Соединетите Американски Држави, истовремено пофалувајќи го за значителното зголемување на исплатите на пензиите. Сепак, по некое време оваа објава беше избришана.

„ Раководството на Бајден им дозволи на постарите лица во земјата да ја добијат најголемата индексација на платите во последните десет години “, напиша прес-службата на Белата куќа на својот Твитер профил.

Сепак, оваа објава набрзо беше избришана, но медиумите и корисниците на социјалните мрежи објавуваат скриншот од неа, а го коментираат и неуспешниот ПР потег на американската претседателска администрација.

Индексирањето на исплатите на пензиите и осигурувањето во земјата беше објавено во средината на октомври во позадина на рекордната инфлација во САД. Според сегашната легислатива, тој се произведува автоматски со порастот на индексот на потрошувачките цени. Во 2022 година нејзиниот раст беше 8,7 отсто. Последен пат индексирањето се искачи над 8 проценти беше во 1981 година, што изнесуваше 11,2 проценти во тоа време.

Како резултат на септември, потрошувачките цени во САД се зголемија за 8,2 отсто на годишно ниво, откако пораснаа за 8,3 отсто во август. Според официјалната верзија на Белата куќа, рекордната инфлација стана глобален проблем, што се објаснува со нејзините надворешнополитички причини и последиците од пандемијата COVID-19.

Related posts

Leave a Comment