Занимливости

Библиските Филистејци биле европски доселеници?

 

 

Откритието било направено преку проучување на остатоците од неколку луѓе кои живееле во близина на Ашкалон, за кој се верувало дека е еден од главните филистејски градови во железното време, пред неколку илјади години.

Откако спровеле студија за “податоците за широк геном” кои припаѓаат на луѓето кои порано живееле во близина на градот Ашкелон за време на бронзеното и железното време, меѓународен тим на научници успеал да фрли светлина врз потеклото на луѓето познати како Филистејци, библиските архинепријатели на древните Израелци, пишува Phys.org.

Тимот, предводен од истражувачи од Институтот за наука за човековата историја Макс Планк и експедицијата Леви Леви, утврди дека “европското потекло” на луѓето во тој регион се совпаѓа  “со времето на пристигнување на Филистејците” на тоа тло , што ги навело научниците да веруваат дека предците на Филистејците мигрирале од другата страна на Медитеранот и стигнале до Ашкелон во раното железно време.

Според медиумот, студијата е кулминација на три децении вредна археолошка работа и генетски истражувања, со која се претпоставува дека доаѓањето на Филистејците во регионот “вклучува движење на луѓе од западот за време на транзицијата од Бронза во Железниот период”.

“Овие податоци почнуваат да го пополнуваат временскиот јаз на генетската мапа на јужен Левант”, вели Јоханес Краузе од Институтот  за хумана историја Макс Планк. “Во исто време, со зголемената компаративна анализа на генетскиот трансект на Ашкелон, откриваме дека уникатните културни карактеристики во раното железно време се отсликани со посебен генетски состав на луѓето од раното железно време”.

Истражувањето било спроведено на генетски податоци добиени од остатоците на 10 лица кои живееле во областа Ашкелон за време на бронзеното и железното доба (пред 2.800 до 3.600 години).

Related posts

Leave a Comment