Здравје Храна

Бил Гејтс: Нека јадат лажно месо!

Bill Gates Says Rich Countries Should Eat 100% Synthetic Beef

Една од најновите промоции на Бил Гејтс е неговиот рецепт за синтетичка храна за развиените земји како средство за борба против климатските промени. Во неодамнешното интервју за MIT Technology Review, Гејтс вели дека смета дека „сите богати земји треба да преминат на 100% синтетичко говедско месо“.

Лажната храна ги заменува животинските производи со високо обработена храна одгледувана во лаборатории, како лажно месо, лажни млечни производи или лажни јајца. Тоа е овозможено со технички иновации како што е синтетичката биологија, која вклучува реконфигурација на ДНК на еден организам за да се создаде нешто сосема ново.

На пример, растителни компании за месо како Beyond Meat и Impossible Foods користат ДНК-кодирана секвенца од соја или грашок за да создадат производ што изгледа и има вкус на вистинско месо. Некои компании инвестираат и во месо базирано на клетки , израснато од вистински животински клетки, но тоа сè уште не се појави на пазарот.

Се повеќе фирми се вклучуваат во овој брзорастечки пазар, како што се Motif Foodworks (растително месо и млечни алтернативи), Ginkgo Bioworks (микроби направени по нарачка), BioMilq (мајчино млеко одгледувано во лабораторија), Nature’s Fynd (габи- одгледувани алтернативи на месо и млечни производи), Eat Just  (замени за јајца направени од растителни протеини), совршена дневна храна (млечни производи одгледувани во лабораторија) или NotCo ( животинско продукти од растително потекло направени преку АИ), да наведеме неколку.

Synthetic meat: Harvard steak with the same consistency as beef

 

Гигантите од индустриската месна индустрија исто така профитираат од овој процутен пазар. Производителите на месо како Tyson Foods (кој инвестираше во Memphis Meats and Future Meat Technologies , кои создаваат замена за месо одгледувано во лаборатории), Nestle, Cargill, Maple Leaf Foods, или Perdue Farms успеваат на овој тренд, продавајќи производи како колбаси, хамбургери, и мелено говедско месо во голема мера направено од протеини од грашок или соја.

Сите овие компании се поддржани од високо рангирани Биг Тек милијардери и инвеститори . Само Бил Гејтс има инвестирано 50 милиони долари во Impossible Foods и активно ги финансира Beyond Meat, Ginkgo Bioworks, и BioMilq , како што е опишано погоре.

Продолжување на еколошки штетни практики

Застапниците на лажна храна тврдат дека тоа е вистинско решение за климатските промени и решавање на деградацијата на животната средина, истовремено пеглајќи ги грижите за благосостојба на животните. На пример, Impossible Foods изјавуваат дека на нивното растително месо му требаат 96% помалку земја, 87% помалку вода и испуштаат 89% помалку стакленички гасови отколку конвенционалните производи врз основа на животни.

Сепак, лажната храна има поголем јаглероден отпечаток од помалку обработените растителни протеини. Замените засновани на растенија се до седум пати повеќе интензивни на стакленички гасови од целите пулсирања. Месото базирано на клетки испушта и повеќе стакленички гасови отколку производите од животинско потекло, како свинско или живина.

Најновите истражувања дури сугерираат дека на долг рок, влијанието на месото одгледувано во лабораторија врз животната средина може да биде поголемо од она од добитокот.

Покрај тоа, лажната храна се рекламира како „еколошка“, а сепак се прави со протеини од грашок, соја или пченка кои се одгледуваат во големи, индустриски размери, потпирајќи се на обработување, монокултури, токсични пестициди и често, ГМО .

Bill Gates: Rich Countries Should Ditch Real Beef

 

Impossible Burger е направен со испрскана соја од ГМО техника , што доведува до масовно еколошко уништување. Вкупните нивоа на глифосат откриени во Impossible Burger од лабораториите на Институтот за здравствени истражувања беа 11,3 ppb, што ја прави неговата потрошувачка многу опасна бидејќи само 0,1 ppb glyphosate може да ги уништи цревните бактерии , оштетување на виталните органи како црниот дроб и бубрезите, да предизвика абнормалности во репродукцијата, па дури и тумори, бидејќи глифосатот е исто така „веројатен канцероген за човекот“. Пошироко, зависноста од пестициди е директно поврзана со долгорочни хронични здравствени проблеми, за потрошувачите и земјоделците.

Други компании како Beyond Meat , кои ги пласираат своите производи како „почисти“ бидејќи се ослободени од генетски модифицирани состојки, сепак признаваат дека не се органски , а сепак многу се потпираат на монокултури и пестициди .

Иронично, овие алтернативи за месо растителни, кои тврдат дека заштедуваат животни, вода и животна средина, наместо тоа директно придонесуваат за системот за храна што го загрозува глобалниот биодиверзитет , го уништува дивиот свет, ги менува почвите и ги загадува резервите на подземни води . Покрај тоа, ланците за снабдување на лажните компании за храна бараат прекумерен транспорт на фосилни горива , како и повеќето индустриски прехранбени производи .

Влијанија врз здравјето од хипер-преработена лажна храна

Лажната храна не само што е штетна за животната средина, туку може да биде штетна и за здравјето на луѓето. Замените засновани на растенија веројатно ќе имаат низа неповолни долгорочни здравствени исходи , поради тоа што се високо обработени и содржат состојки како изолирани протеини од грашок и масло од канола.

На овие производи се додаваат нови адитиви направени преку синтетичка биологија. На пример, за да се чини дека Impossible Burger „крвари“ како вистинско месо, се додава молекула „хем“ која доаѓа од соја легемоглобин, обојувач произведен во генетски конструиран квасец.

Според Центарот за безбедност на храна, ФДА не спроведе соодветно долгорочно тестирање пред да го одобри додатокот на боја во 2019 година, а по краткорочно испитување на стаорци , беа откриени неколку потенцијални негативни ефекти како промени во зголемување на телесната тежина, промени во крвта што може да укаже на воспаление или заболување на бубрезите, нарушувања во репродуктивниот циклус и можни знаци на анемија.

И покрај недостатокот на докази дека адитивот е безбеден, производите на Impossible Foods кои содржат генетски дизајниран хем сега се продаваат во супермаркетите низ САД, со што се наведува примерот на дерегулаторната средина што претпочита профит на компанијата и влијание врз јавното здравје.

Synthetic Meat Is The New Frontier Of Food - Technology Times

Целиот процес на изолирање на растителни протеини исто така може да има опасни последици по здравјето на луѓето. Многу анти-хранливи материи се наоѓаат во сојата што може да произведе штетни здравствени ефекти, како што се дигестивни нарушувања, нерамнотежа на хормони, автоимуни болести, дебелина, дигестивни нарушувања, невролошки состојби или имунолошки реакции. Особено што протеините од соја и грашок кои се користат првенствено во повеќето месо од растително потекло, во голема мера се обработуваат преку високо загревање, хемиски екстракции и изолации на протеини, а сега генетска промена, генерирајќи соединенија кои природно не се наоѓаат во храната.

Конечно, вештачки создадените производи од животинско потекло понекогаш немаат неколку природни хранливи материи или придобивки. На пример, млеко одгледувано во лабораторија, како што е BioMilq, не може да се промени како одговор на потребата на детето, како што може вистинското мајчино млеко. Не содржи хормони или бактерии од биомот на мајката и што е уште поважно, нема антитела кои се од витално значење за бебињата.

Месото од растително потекло, од друга страна, не ги исполнува нутритивните барања што ги исполнуваат вистинските животински јадења. Едноставно додавање на изолирани протеини, витамини и минерали во диетите не ги дава истите здравствени придобивки како кога овие хранливи материи се проголтани како цела храна, кои содржат илјадници соединенија кои делуваат во синергија. Плескавиците од растителна основа не се поздрави од животинските производи, вклучително и црвеното месо.

Патентирање: остварување профит од животот

Далеку од ставање крај на климатските промени или гладта во светот, патентирањето на техники за вештачко лажно одгледување храна станува уште еден инструмент за заработка од страна на корпорациите и милијардерите. Особено што 20 патенти се доделени на Impossible Foods, со над 100 дополнителни патенти што чекаат за други лажни полномошници за месо, од пилешко до риба.

Не е ни чудо што големите компании за одгледување на растенија како „Баер“ гледаат одлична можност во бумот на индустријата за растенија. На настанот за инвеститори во Мисури во 2019 година, Боб Рајтер, шеф на Баер за истражување и развој во одделот за наука за земјоделски производи на компанијата, рече дека компаниите за производство на месо од растенија „обезбедуваат различни видови земјоделски култури и тоа исто така може да ни создаде можност да бидеме компанија за одгледување растенија “.

Оваа логика за патентирање, исто така, ги сведува животните и природата на „независна технологија“, според зборовите на Пат Браун, извршен директор и основач на „Impossible Foods“. Според него , „животните се само технологијата што ја користевме досега за производство на месо“.

Ова значи дека тие едноставно можат да бидат заменети со поефикасни технологии како вештачката храна.

Лажната храна ги одделува луѓето од природата и храната од животот. Но, треба да размислиме над нашите строго човечки потреби и да ги разбереме потребите на еколошките системи во кои сме вградени. Не можеме да се справиме со неисцрпната криза во животната средина без да го трансформираме нашиот однос со природата.

Loading...

Related posts

Leave a Comment