Македонија

Бил Николов – На американската империјалистичка прослава на 4 Јули во МАКЕДОНИЈА, шефовите од САД наредија да не се спомнува ниту еден од македонските херои во химната.

 

Истакнатиот борец за македонската кауза и претседател на здружението за заштита на човековите права на македонците од Канада, Бил Николов, испровоциран од вчерашната прослава на денот на американската независност во амбасадата на САД во Скопје,каде што на интонирањето на македонската химна се случи тежок инцидент при изведбата на химната од страна на пејачката Тамара Тодевска,таа намерно или не го пропушти делот каде што се споменуваат нашите национални херои и револуционери : Гоце Делчев,Питу Гули,Даме Груев и Јане Сандански,Николов на твитер ја напиша својата реакција по повод настанот :

На американската империјалистичка прослава на 4 Јули во #МАКЕДОНИЈА, шефовите од #САД наредија да не се спомнува ниту еден од #македонските херои во химната. Ова е уште еден чекор кон менувањето на нашето име, идентитет и историја. Им реков во Стејт Департмент – НИЕ ЌЕ ПОБЕДИМЕ.

 

 

Related posts

Leave a Comment