Свет

„БИОБАЈДЕН“: Захарова го откри „ѓаволскиот план“ на Америка во Украина

Портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, ја нарече американската воено-биолошка активност во Украина „ѓаволски план“ и користејќи отворени извори направи хронолошка листа на активностите на САД во Украина во воено-биолошка насока

Отворените извори, како и документите протечени на Интернет (вклучително и преку „Викиликс“) даваат груба претстава за степенот на вклученост на американските политички елити во воено-биолошката активност во Украина, напиша портпаролката на нејзиниот Телеграм канал, наслов на нејзиниот пост – BioBiden.

– Има премногу празнини во овој навистина ѓаволски план кои допрва треба да се пополнат – рече Захарова.

Како што напомена таа, списокот не е сеопфатен.

– Во 1991 година, Соединетите Држави започнаа програма за земјите од поранешниот СССР со цел да го контролираат / елиминираат советското оружје за масовно уништување, вклучително и биолошкото.

– Две години подоцна – потпишување на украинско-американскиот пакт за спречување на ширењето на оружје за масовно уништување.
– Дополнителен протокол на пактот на Министерството за здравство на Украина и Агенцијата за намалување на одбранбените закани на Министерството за одбрана (DTRA) за спречување на ширење на технологии, патогени и знаење што може да се користат во развојот на биолошкото оружје беше потпишан во 2005 година. Според Захарова, тоа бил почеток на вистинското пренесување на воено-биолошкиот потенцијал на Украина во рацете на американските експерти.
– Во 2000 година големи американски компании од воено-индустрискиот комплекс беа вклучени во воено-биолошки активности во Украина.
– Од 2005 до 2014 година, наместо да уништи бројни објекти, компанијата „Black & Veatch Special Projects“ која работи за DTRA, изгради и подобри осум биолаборатории, вклучително и во Одеса, која од 2011 година е спонзорирана за проучување на „патогени кои можат да се користат во биотерористички напади“.- Вработениот во Пентагон, Нејтан Волф, ја основаше биомедицинската компанија Глобалниот институт за прогнозирање на вируси (подоцна преименувана во Глобална вирусна) во 2007 година, со цел непрофитно тестирање на прекугранични инфекции, вклучително и во Кина.
– Синот на американскиот претседател Хантер Бајден и посинокот на поранешниот американски државен секретар Џон Кери, Кристофер Хајнц, во 2009 година ја основаа инвестициската компанија „Розмонт Сенека Партнерс“.

– Неуставен пуч во Украина во 2014 година

– Влегување во Хантер Бајден во 2014 година до бордот на директори на украинската енергетска компанија „Буризма холдингс“
– Истата година приватната непрофитна организација „Метабиота“ се одвои од компанијата „Глобал Вирал“, со цел да го истражи ризикот од пандемија. Хантер Бајден, Нил Калахан и Џон Делош од Rosemont Seneca Partners се назначени за членови на одборот на Metabiota. Потоа Пентагон почна да ги финансира Global Viral и Metabiota.
– Во 2014 година „Метабиота“ покажа интерес за Украина и апелираше до синот на Бајден да ја „заштити културната и економската независност на Украина од Русија“.
– „Метабиота“ и „Буризма холдингс“ почнаа да соработуваат на неименуван „научен проект во Украина“ во истата година.
– Вистинската соработка меѓу „Metabiota“, „Global Viral“ и „Black & Veatch Special Projects“ во програмите на Пентагон започна таа година.
– Од 2014 до 2016 година беа реализирани договорите на „Метабиота“ и Пентагон, вклучително и проект вреден 300.000 долари во Украина.
– Американската државјанка Улјана Надежда Супрун, потомок на украински нацисти, беше назначена во 2016 година на функцијата вршител на должноста министер за здравство на Украина. Програмата за соработка меѓу Пентагон и Министерството за здравство на Украина е квалитативно проширена.
– Истата година избувна свински грип меѓу украинската армија која ја чуваше биолошката лабораторија во Харков. Загинаа 20 лица, а инцидентот беше прикриен.
– Поранешниот помошник секретар за одбрана на САД, Ендрју Вебер, беше назначен за шеф на одделот за глобално партнерство Метабиота во 2016 година.
– Истата година, структурата на основачот на „Глобал Вирал“ Натан Волф – фондот „Екоздравствена алијанса“ беше вклучена во истражување на коронавируси што ги пренесуваат лилјаците во Истражувачкиот центар во лабораторијата во Вухан.
– Договорот меѓу ДТРА и Министерството за здравство на Украина беше продолжен во 2016 година во договор со Министерството за одбрана на Украина.
– Глобалната пандемија на мутираната корона на вирусот на лилјаците започна во 2019 година во Вухан.
– Специјалната операција на Вооружените сили на Русија во Украина започна на 24 февруари 2022 година.
Според итна постапка, на 24 и 25 февруари 2022 година беше иницирано уништување на соеви во биолошки лаборатории во Украина.
– Говор на американскиот заменик државен секретар Викторија Нуланд на 8 март 2022 година, кога таа отворено го призна постоењето на соработка меѓу Соединетите Држави и Украина во врска со патогени.

Related posts

Leave a Comment