Економија

Блумберг: 20 европски компании отворија сметки во Газпромбанк за купување гас

Блумберг: 20 европски компании отворија сметки со Газпромбанк за купување гас

Дваесет европски компании веќе отворија сметки во Газпромбанк за купување руски гас. Ова го пренесува Блумберг, повикувајќи се на извор запознаен со ситуацијата.

Забележано е дека уште 14 клиенти ги побарале документите потребни за отворање сметки.

Имињата на компаниите не се прецизирани.

Претходно беше објавено дека  Унгарија и девет други земји веќе отвориле сметки во руска банка за плаќање на гасот според правилата предложени од Москва . Ова го изјави шефот на Кабинетот на унгарскиот премиер Гергели Гујаш. Според него, другите земји претпочитаат да не зборуваат за тоа.

Related posts

Leave a Comment