Свет

Борис Џонсон избран за нов лидер на Британската конзервативна партија

 

Борис Џонсон е избран за лидер на Британската конзервативна партија, објави денес заменик-претседателот на Комитетот на партијата, Шерил Гилан.

Вкупно 92.153 членови на партијата гласаа во негова корист, додека  46.656 го поддржаа неговиот ривал Џонсон Џереми Хант.

Џонсон, кој беше градоначалник на Лондон во периодот од 2008-2016 и како министер за надворешни работи во 2016-2018 година, сега ќе го преземе премиерското место од Тереза ​​мај. Тој се очекува да претседава со првиот состанок на новата влада во четврток.

Во својот говор, новиот лидер на Конзервативната партија вети дека ќе го комплетира Брексит до 31 октомври. “Од сега ќе работам со мојот тим што ќе го градам. Кампањата е завршена и работата почнува”, рече тој.

На 24 мај, Тереза ​​Мај ги објави плановите да се повлече од функцијата како лидер на Конзервативната партија и премиер по неуспешните обиди да ги убеди членовите на парламентот да го одобрат договорот Брексит што го постигна со водачите на ЕУ.

Related posts

Leave a Comment