Свет

Борис Џонсон побара од Русија „да биде милосрдна“ со британските заробеници

Борис Џонсон побара од Русија „да биде милосрдна“ со британските затвореници

Британскиот премиер Борис Џонсон побара од Русија „да биде милосрдна“ со британските ззробеници Шон Пинер и Ајден Еслин, кои беа заробени во Мариупол за време на ослободувањето на градот.

„Апелираме да се однесувате со милост кон затворениците“, рече Џонсон, говорејќи пред пратениците на Долниот дом, неговите зборови ги цитираше ТАСС.

Според него, Пинер и Еслин биле припадници на вооружените сили на Украина.

Во исто време, британскиот премиер го поддржа предлогот да се забрани објавување извадоци од интервјуа на британски затвореници на руската телевизија.

Сепак, Џонсон не зборуваше за можна размена на Пинер и Еслин.

Претходно , двајцата Британци заробени во Донбас го повикаа британскиот премиер Борис Џонсон да ги размени за опозицискиот политичар Виктор Медведчук, кој беше приведен во Украина.

Related posts

Leave a Comment