Свет

Бразил ги осудува едностраните санкции против Русија

Relatório Reservado

Бразилскиот министер за надворешни работи Карлос Алберто Франко Франса се изјасни против санкциите кон Русија, нарекувајќи ги незаконски и оние кои ги нарушуваат интересите на земјите кои користат руски ресурси. Зборовите на политичарот се објавени  на веб-страницата на бразилскиот Сенат.

Шефот на бразилската дипломатија истакна дека меѓународната ситуација е предизвикувачка и дека е неопходно да се создадат простори за дијалог меѓу Русија и Украина. Позицијата на Бразил, рече тој, моментално е во спротивност со санкциите против Русија.

„Бразил не се согласува со примена на еднострани и селективни санкции. Овие мерки, освен што се незаконски според меѓународното право, конкретно ги штитат итните интереси на некои земји, како што е снабдувањето на европските земји со нафта и гас. Од друга страна, тие достигнуваат производи неопходни за опстанок на голем дел од светската популација. „Големиот ризик од санкциите во начинот на нивното спроведување е дека нивните последици на среден рок повеќе ќе паднат врз светот во развој отколку врз самата Русија, истовремено штитејќи ги развиените земји од најлошите последици за нив“, рече бразилскиот министер.

Бразил на тој начин зазеде идентичен став во рамките на форумот на БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка) за антируските санкции. Поточно, никој од членовите на тој форум не сакаше да им се придружи. Истото (барем досега) го немаат направено некои други важни и „здрави“ земји – како Турција, Израел, Саудиска Арабија, ОАЕ, како и ниту една друга африканска и латиноамериканска земја, вклучително и јужниот сосед на Америка – Мексико.

Related posts

Leave a Comment