Свет

Братот на Асанж: Џулијан е прогонуван поради работа што новинарите треба да ја вршат без страв и предност

Julian Assange was punished for publishing without fear or favor: Gabriel  Shipton | Fox News Video

Основачот на Викиликс, Џулијан Асанж, е во затвор – формално или вистински – повеќе од една деценија поради објавување информации што ги посрамотија западните лидери, според водителот на Фокс Њуз, Такер Карлсон. Во интервју за каналот, братот на Асанж, Габриел Шиптон, истакна дека Џулијан е прогонуван поради работата што треба да ја вршат новинарите, објавувајќи стории без страв или претпочитање.

 

Џулијан Асанж беше затворен – формално и реално – 13 * години. Последните четири години ги помина во затвор во Лондон. Што не беше во ред со Џулијан Асанж? Првично го обвинија за сексуален престап, за што се покажа дека е лажна информација. Уште една лага.

Неговото вистинско злосторство беше тоа што тој објави – откри, како што тоа го прават новинарите – прецизни информации што западните лидери сакаа да ги чуваат во тајност затоа што тоа ги засрами.

Нов документарец ни дава увид во она што му се случи на Асанж. Приказната е раскажана од гледна точка на неговиот татко Џон Шиптон и неговата сопруга Стела Морис. Овој филм се вика Итака. Еве го трејлерот.

ЏОН ШИПТОН, татко на Џулијан Асанж : Јас се викам Џон Шиптон. Јас сум татко на Џулијан Асанж.

МАШКИ ГЛАС : Уапсен основачот на Викиликс , Џулијан Асанж.

ЖЕНСКИ ГЛАС: Една од најозлогласените и најконтроверзните личности е во притвор.

ГЛАСОТ НА НОВИНАР : Асанж ќе остане зад решетки додека не биде закажано сослушувањето за неговата екстрадиција за крајот на февруари.

СТЕЛА МОРИС, сопруга на Џулијан Асанж : Го повикувам Министерството за правда да ги отфрли обвиненијата.

ГЛАС НА НОВИНАР : Максималната затворска казна може да биде 175 години.

СТАРЕЦ : …затоа што ја објавуваше вистината.

НОВИНАР: Какво е чувството да се биде татко на една ваква контроверзна личност позната низ светот?

Џон Шиптон е татко на Џулијан Асанж. Габриел Шиптон е негов брат. И двајцата се сега со нас. Ви благодариме на двајцата за одвоеното време. Џон, прво ќе ти го поставам очигледното прашање. Дали дојдовте поблиску до тоа да го извадите вашиот син од затвор?

ЏОН ШИПТОН : Не, не блиску. Но, гледаме зголемување на поддршката ширум светот. Сите парламентарни демократии во западниот свет имаат про-Асанж групи. И сметаме дека претходната избрана влада на Австралија е влада на Асанж, бидејќи сите успешни кандидати, како и независните и зелените, беа за враќање на Асанж дома во Австралија.

Токму тоа треба да се направи. Раскажувањето насочено против него ќе ви каже многу за луѓето од кои доаѓа. Габриел, да те прашам, кои се пречките? Кој го спречува ова? Да бидам поконкретен, кој го спречува ослободувањето на вашиот брат?

ГАБРИЕЛ ШИПТОН, брат на Џулијан Асанж : Агенцијата за национална безбедност и Министерството за правда стојат зад ова кривично гонење на Џулијан. Мислам дека ако повторно го разгледаа овој случај и сфатија дека прогонуваат човек за работата што новинарите ја вршат или треба да ја вршат секојдневно, објавувајќи материјали без страв и преференци, тогаш ќе сфатат дека ова кривично гонење треба да заврши и дека треба да ги слушаат медиумите. како твојот, како и на Њујорк Тајмс и многу групи: групи за човекови права, групи за слободни медиуми и бранители на првиот амандман (Устав на САД ). Сите тие бараат да се прекине ова гонење поради заканата што ја претставува за САД за Првиот амандман.

Џон, не разбирам како политичарите можат да станат и да кажат дека ја поддржуваат демократијата, а во исто време да се залагаат за затворска казна за човек кој и кажал на јавноста што прави владата во нивно име.

ЏОН ШИПТОН :Јас самиот не ги разбирам. Вредноста на уставот на САД, секако, лежи во правата и главно во првиот амандман. Ние сме збунети зошто сакаат да го намалат својот прекрасен подарок за човештвото. Но, ние продолжуваме да добиваме се повеќе и повеќе поддршка. Мислам дека ќе имаме 52 проекции во САД со секција за прашања и одговори. Така луѓето ќе дојдат и ќе ја добијат целата приказна, поставувајќи прашања за сè за што се сомневаат или нешто друго што  сакаат да знаат.

Кога тие… Можам да зборувам за себе овде: не ја знаев целата приказна, не ја разбрав. Кога го проучував, застанав на ваша страна. Се надевам дека и другите го прават истото. Џон и Габриел Шиптон, ви благодарам и двајцата. Честитки за објавувањето на филмот.

ЏОН ШИПТОН : Ти благодарам, Такер. Ви благодарам.

ГАБРИЕЛ ШИПТОН: Ти благодарам, Такер.

Датум на емитување 16 март 2023 година.

Related posts

Leave a Comment