Свет

Британија го екстрадира Асанж во Америка?Одлучувачкиот збор го има една жена!

Британскиот суд во Вестминстер нареди екстрадиција на Џулијан Асанж во САД, каде што ќе се соочи со 175 години затвор за објавување тајни документи .

Конечната одлука за екстрадиција треба да ја донесе министерката за внатрешни работи на Обединетото Кралство, Прити Пател.

Одбраната на Асанж има рок до 18 мај да ја претстави својата страна.

50-годишниот активист се бори против тоа да биде префрлен во Америка, каде што е обвинет за масовно протекување на воени депеши и доверливи документи во 2010 и 2011 година, во соработка со воената аналитичарка Челзи Менинг.

Во Судот за прекршоци во Вестминстер во средата, главниот судија Пол Голдспринг официјално ја одобри екстрадицијата на Асанж, предавајќи му ја палката на министерот за внатрешни работи за да ја донесе конечната одлука .

Адвокатскиот тим на Асанж би можел да поднесе уште една жалба до Високиот суд, дури и ако биде одобрена екстрадиција.

Related posts

Leave a Comment