Свет

Британскиот историчар Фергусон: Русија знае дека западното единство „има рок на траење“

Британскиот историчар Фергусон: Русија знае дека западното единство „има рок на траење“

Колку подолго трае украинската криза, толку потешка ќе станува ситуацијата во која се наоѓа Киев, смета британскиот историчар и професор на Универзитетот Харвард Нил Фергусон. Според него, рускиот претседател Владимир Путин „знае дека западното единство има рок на траење“.

„Заморот од војната веќе се чувствува на Запад“, напиша тој во една статија за Фокус .

Според Фергусон, Соединетите Држави направиле „тактички грешки“ во Украина со тоа што не направиле ништо за „рано да се стави крај на украинската криза“.

„Сега е предоцна за тоа. Русија станува посилна, додека Украина станува послаба“, пишува историчарот.

Пензионираниот американски потполковник и аналитичар Даниел Дејвис смета дека испораката на оружје за Украина може да престане наесен или зима, динамиката на испораките може да почне да се менува во позадината на фактот дека се забележуваат знаци на приближување на рецесија во економиите на западните земји .

Related posts

Leave a Comment